Tordenskioldsdager i Frederikshavn

Tordenskioldsdager i Frederikshavn 2. – 4. september

Danmark | Ingen kommentarer

Denne helgen forvandles Paradiskaien i Frederikshavn til en markedsplass anno 1717 og en stor familiefestival. Og alt til ære for vår norsk-danske sjøhelt Peter Wessel Tordenskiold.

Store og små lar seg underholde når historien om Tordenskiold fortelles med glimt i øyet og 1000 frivillige borgere sprader rundt i drakter fra en annen tid.

Hele programmet finner du her

Bli med på en tidsreise!

Året er 1717.  Byen vi kjenner som Frederikshavn er en festningsby som bærer navnet Fladstrand. Danmark-Norge er i krig med Sverige. «Den store nordiske krig» er inne i en kritisk fase.

Fladstrand spiller en viktig rolle som havn for skip som skal til Norge med korn og mat. Havnen er faktisk den viktigste for kong Fredrik IV, nest etter København.

Kruttrøyken fra kanonene i det fjerne ligger som en tåke over vannet, og vi spaner etter skipet «Den hvide ørn» og vår største sjøhelt gjennom tidene, Peter Wessel Tordenskiold.

boder

Kaptein Sabeltann får en rival

På allmuens torg, midt i stemningen fra 1717, står en liten gutt. Mot ham kommer en mann med lange sorte krøller og rød uniformsjakke.

– Hva heter du? spør mannen med blanke knapper i jakka. Han løfter galant på hatten.
– Ole, svarer gutten litt sjenert.
– Hva heter jeg da? smiler mannen og setter seg på huk ved gutten.
Ole lyser opp. – Det vet jeg! – Du er Kaptein Sabeltann, sier Ole stolt med et bredt smil.
– Nei, sier mannen. Jeg heter Petter Wessel!

Så kommer foreldrene på banen, og vi stuper inn i en spennende fortelling om vår norsk-danske sjøhelt.

«Den Sorte Dame» blir byttet ut med «Den Hvide Ørn» og som så ofte overgår virkeligheten fiksjonen. Kaptein Sabeltann har fått en konkurrent.

tja

Paradiskaien anno 2016

Festivalen er en stor begivenhet for den lille storby. Frederikshavnere stiller opp for byen sin og inviterer oss med på festen. Et musikalsk skuespill fremføres på utendørsscenen nede ved havnen. Det hele kulminerer når svenskene angriper, og vi blir vitner til et spektakulært sjøslag.

Rundt i byen er det små scener med folkemusikk. Trenger du en pust i bakken, kan du besøke en av havnekneipene som blir satt opp for anledningen.

Tordenskiold var opprinnelig fra Trondheim. Norsk er også John Monn som har tatt turen over Skagerak i hele 15 år for å gestalte selveste Tordenskiold.

Tordenskioldsdager i Frederikshavn

En ekte sjøhelt

Jon Monn elsker rollen sin.

– Når jeg går inn i rollen, så er jeg Petter Wessel. Jeg oppfører meg som adelsmennene gjorde på den tiden. Ofte spør folk hva jeg egentlig heter, men da er svaret Petter Wessel Tordenskiold. Min fødeby er Trondheim, og jeg er sønn av en handelsmann som hadde 18 barn. 1704 fikk hjembyen min besøk av kong Frederik IV, og seilskutene vekket min eventyrtrang. Jeg var bare 14 år, men visste allerede da at jeg ville reise ut og utforske verden, forteller Jon Monn som har en lidenskap for spontanteater.

Han er nesten ikke til å stoppe:

– Jeg snek meg om bord på et av kongens skip, og reiste til København som fripassasjer. Etter hvert fikk jeg hyre på en båt, og da jeg var 19 år kom jeg inn på Sjøkadettskolen. Mange mislikte at jeg som ikke var adelig kom inn på offisersskolen, men kongen hadde bestemt det slik.

Slik startet den raskeste karrieren i skandinavisk krigshistorie. I 1716 ble Petter Wessel adlet for sin heroiske innsats i «Den store nordiske krig», og tok navnet Tordenskiold.

john monn

Foto: corpsdegarde.com

Enden på visen

Det er mange myter rundt Tordenskiold.  Han døde da han var 30 år gammel. Det sies det ble det funnet et portrett av ei engelsk adelsdame i hans eiendeler, og at han var på vei til England den skjebnesvangre dagen da han mistet livet.

I Nordtyskland stoppet han på en veikro, og havnet i krangel med en oberst som tidligere hadde vært i svensk tjeneste.

– Tordenskiold var en uredd hissigpropp og utfordret til duell. Når dette skjer, er det den som blir utfordret som får velge våpen, og Tordenskiold hadde uflaks. Motstanderen valgte et lite lett våpen, en kårde. Dessverre hadde ikke Tordenskiold erfaring nok med dette våpenet og mistet dermed livet så alt for tidlig. Kanskje satt den engelske hoffdamen i vinduet og speidet etter sin kjære i lang tid. Forgjeves, sukker John Monn. Han går knapt ut av rollen når han forteller.

Mytene er mange og likeså sangene. Det er til og med spilt inn en opera om Tordenskiold, og hans liv er også blitt filmatisert. Slå den du, Kaptein Sabeltann!

Hvor lenge har John Monn tenkt å fortsette å ta turen over Skagerak?

– «Så lenge skutan kan gå». Jeg får sitere Evert Taube på den, synes den setningen er så fin, sier John og gjør de siste forberedelsene til årets premiere.

Vi fyller inn resten av tekstraden «Så lenge hjertet kan slå, så lenge solen den glitrer på bølgen den blå», og gleder oss til helgens festival!