Unn deg en bitteliten miniferie i Danmark med et 36-timers StenaCruise

Danmark | Ingen kommentarer

Hva sier du til en full dag i Danmark som en del av et StenaCruise? Slik får du mest ut av et 36-timers StenaCruise.

I Frederikshavn rekker du å dra til Skagen, Sæby eller Aalborg. Ta med bil eller motorsykkel for å kjøre til Aalborg, eller ta fatt på kilometerne for egen maskin og sykle til Skagen. Her er det bare fantasien og reisefølget som setter grenser.

Med et 36-timers StenaCruise får du nemlig en hel dag i Frederikshavn. Da blir det faktisk en liten miniferie, og fra Frederikshavn kan du også reise både nordover og sørover i landet. Med bil eller motorsykkel på båten kan du kjøre til Skagen, Skallerup, Sæby eller ta turen til Aalborg. Samtlige destinasjoner ligger innenfor én times radius fra Frederikshavn, og er perfekt miniferiemateriale.

Så da er det egentlig opp til deg. Reis som du lyster, så langt eller kort du vil. Uansett hvor ferden går i det danske land er vi sikker på at du vil få en opplevelsesrik og minneverdig miniferie. Her er våre beste forslag:

Frydfylle Frederikshavn

Besøk Knivholt

Vest for Frederikshavn, kun seks minutter unna med bil på hovedveien til Hjørring, finner du Knivholt hovedgård. Har du ikke bil eller sykkel kan du ta buss 1, som går én gang i timen (tar cirka 17 min.)

På gården, som kan dateres tilbake til 1300-tallet, hviler hvisk i veggene fra en eventyrlig historie. Den gamle gården er visstnok helt fri for spøkelser, men her har det vært forsøk på giftmord, selveste H.C Andersen har vært på besøk – og hagen er så vakker at den blir omtalt som områdets aller vakreste.

I dag brukes Knivholt hovedgård til en rekke ulike arrangementer året rundt, men også kulturelle begivenheter som utstillinger, konserter, kurs og tilbake-i-tid-leirskole for barn.

Tilbake ved fergeleiet kan du spise lunsj på Café Stæhr, som er rett ved Frederikshavn Stasjon. Prøv deres kjente skalldyrssalat, eller hva sier du til fiskefrikadeller med rugbrød og et glass øl? Kaféen er dessuten rangert som nummer 1 av 83 spisesteder i Frederikshavn på TripAdvisor. Med andre ord – verdt et bersøk!

Hage-knivholt
Hagen på Knivholt herregård er kjent for å være vakker. Ⓒ Visit Denmark.

Rett fra kaia til Karibia

The Reef er barnas paradis: Vann skyller over føttene. Er det edelstener eller koraller som gjør at det skinner? Det går rykter om at øya er magisk. Skrikene fra en flokk papegøyer trenger gjennom den fuktige luften. Vann sildrer langs fjellsidene, og foran dere ligger en labyrint av grotter og sjøer. Er det lyden av sjørøvere eller kjentfolk som trenger gjennom fossen?

Barna kan leve lenge i denne fantasiverdenen. Og det er nettopp fantasi og skaperglede som gjør hotellet The Reef i Frederikshavn så spesielt.

Her kan dere slappe av, både store som små. Og dette er nok barnas valg hvis de fikk velge miniferie i Danmark. Hotellet ligger like ved havnen og Stena Sagas fergeleie i Frederikshavn, så her settes ikke ungenes tålmodighet på prøve.

Reiser du på et 36-timers cruise fra Oslo på en søndag, har du hele mandagen i Frederikshavn. Dagsbillett til badelandet på The Reef kjøpes i resepsjonen på hotellet.

the-reef
Foto: Ⓒ The Reef/montasje.

Særegne Sæby

Tar du bilen nordover langs kysten fra Frederikshavn, er du i Sæby i løpet av 20 minutter. Det er også en flott tur på sykkel for deg som ønsker å se mer av den danske kystperlen. Med vinden i ryggen og en skyfri himmel er dette en tur som tar deg cirka 50 minutter. På veien kan du ta en titt innom Sæby kirke, se The Lady of the Sea, og spise en god fiskemiddag på Jacobs Fiskerestaurant.

Sæby er en liten sjarmerende by med et helt eget særpreg, og er dere så heldig og legge turen hit i pinsehelgen kan du oppleve Sæby jazzfestival.

På sykkel til Skagen

Ta veien til Skagen fra sykkelsetet

Veien til Skagen går rett fram. Snorrett, faktisk. Derfor sluker du de 40 kilometerne fra Frederikshavn til nord i Danmark på om lag to timer, med mindre du stopper for en matbit eller to – og det burde du!

Veien til Skagen blir aldri kjedelig. Landskapet og omgivelsene kommer til syne på en helt annen måte, og i dansk sykkeltempo rekker øynene å få med seg detaljer som ikke trenger gjennom frontruta.  Langs veien ligger det mange antikvitet- og bruktbutikker, gårdsutsalg og andre små butikker som er lett å gå glipp av ellers. Vårt tips: Ta det rolig, ta en pust i bakken litt oftere enn du faktisk trenger – og ta en titt, og kanskje du finner en skatt eller to?

Når du er halvveis til Skagen er du i Aalbæk. Den lille byen har kort vei til hav, hygge og strand. Byen huser også ei kro kalt Aalbæk gamle Kro, som er et perfekt sted å «lunsje» for småsultne syklister.

Husets-fiskeplatte
Husets fiskeplatte sild, rødspette, fiskefrikadeller og masse annet snacks sammen med øl og en lille er med på å gjøre danmarksoppholdet komplett. Foto: Tom Backe.

Skagen kulturelt og kulinarisk

Du vet du er i Skagen når husene blir dus-gule, også kalt Skagen-gult. Og etter et besøk på Grenen, Skagens Museum og Vippefyret, er det kanskje allerede blitt langt forbi middagstid – som for øvrig nytes best på Cafe & Restaurant Kokkenes. På vei hjem kan du ta med sykkelen på toget, som tar om lag 40 minutter fra Skagen til Frederikshavn.

Altoppslukende Aalborg

Aalborg ligger en drøy time sørover fra Frederikshavn. Hvis du ikke har vært i Aalborg på noen år, vil mest sannsynlig ikke kjenne deg igjen når du tar en spasertur langs den nye havnefronten. Det syder av liv. Noen spiller ballspill, andre tar en dukkert i Limfjorden eller drikker kaffe. Her kan du spise godt eller bare rusle langs vannet og se alle fartøyene som passerer.

Dessuten er Aalborg et shoppingmekka for deg som er på jakt etter den neste danske designskatten. Salling stormagasin i Aalborg er et av Aalborgs største kjøpesentre. Her er det med andre ord nok av butikker, og noe for enhver smak. På Salling finner du blant annet Royal CopenhagenHayTommy HilfigerLEGO® og Marc Jacobs – bare for å nevne noen. Tar du turen innom Salling må du ikke glemme å ta heisen ned i underetasjen. Her finner du nemlig en av Danmarks lekreste gourmetperler. Velg mellom en oase av danske delikatesser, et meget godt vinutvalg, og en ostedisk som overgår det aller meste.

aalborg

 

Aalborg “by night”. Ⓒ Visit Denmark.


Forsidefoto: Ⓒ Visit Denmark.

 

Dette er et gammelt innlegg. Linjen Oslo-Frederikshavn-linjen seiler ikke lenger.