Sykling og surf i Danmark

Aktiv ferie i Danmark

Danmark | Ingen kommentarer

Det er digg med ferie! Endelig kan man gjøre det man vil og dyrke hobbyene sine. Noen liker å slappe av å late seg, mens andre liker litt mer action og trene. Eller noe midt imellom. Mange forbinder Danmark med familieferie, sommerland og late dager, men Nordjylland byr på utallige muligheter for en aktiv ferie. Her er det muligheter for riding, golf, surfing, tur og selvfølgelig sykling. Siden man ikke rekker over alt bestemte vi oss for å prøve surfing i Vesterhavet og noe så koko som terrengsykling. Ikke akkurat det du forbinder med Danmark.

Beste måten å komme seg til Danmark på er selvfølgelig å ta Stena Saga fra Oslo etter jobb og våkne utvilt i Frederikshavn påfølgende morgen. Som sagt så gjort.

Terrengsykling i Thornby og Slettestrand

Nordjylland kryr av stier for terrengsykling! Det hadde du aldri trodd, men jo, terrengsykling er populært i Danmark og stiene er rå. På nettsiden rideon.dk finner du enkelt de nærmeste stiene.
Vel i land tok jeg sikte på Tornby Klitplantage – MTB Spor, som ligger midt mellom Hjørring og Hirtshals. Her ligger det 15 km med sti som er laget og vedlikehlot av den lokale sykkelklubben.

I begynnelse er stien flat og jeg humrer litt for meg selv med tanke på terrengsykling i Danmark, litt som . Men det går ikke lang tid før stien bukter seg fram og tilbake, opp og ned mens pulsen stiger raskt. Ser du stor på det er Danmark flatt, men når du er i terrenget er det faktisk ganske så kupért. Det er stadig små kneiker opp og ned, noe som byr på utfordringer når man skal gire. Her må du virkelig være på’n for å henge med!
Stien i Tornby er på 15 km og i dette terrenget er det en bra runde. Har du mer juice i beina er det bare å ta en runde til!

Mange norske sykkelentusiaster kjenner til Slettestrand. Det er en destinasjon med organiserte turer, kurs, sykkelutleie, overnatting og fasiliteter som terrengsyklister trenger. Mange norske sykkelklubber tyvstarter sesongen her. Det forstår vi godt for her er det virkelig mange løyper og velge mellom. Det er selvfølgelig mye flytsti, men også stier som er tidvis bratte og det ble faktisk en tur over styret for undertegnede.
Slettestrand ligger 3 mil sør for Blokhus og 4,5 mil sør for Løkken så det tar ikke lang tid å kjøre ned hvis man leier sommerhus i området. På noen av løypene kommer man ut mot Vesterhavet og får god utsikt utover havet og det uendelig vakre landskapet.
Betjeningen på Feriecenter Slettestrand  er utrolig hjelpsomme med informasjon om stien og hva du enn trenger hjelp til. Vi hadde med egne sykler, men det kan være praktisk å leie sykler her.

Litt praktisk om terrengsykling i Danmark

Danskene omtaler en terrengsykkel som MTB eller Mountain Bike som uttales med bred danskengelsk. Sier du terrengsykkel skjønner de ingen ting selv om de hyppig bruker ordet terreng. Litt snodig det der…

Terrengsykling i Danmark er organisert i motsetning til her hjemme hvor det er totalt anarki i skogen. De danske stiene er ofte bygget og blir vedlikeholdt av en lokal klubb. Alle stiene er merket og det angis hvilken retning det skal sykles. Sykler du feil vei må det påregnes voksenkjeft eller en runde ‘skjel ud’ som det heter på dansk.
Stiene består av sand og jord, men innslag av røtter. Det er lite stein, men mye flyt som inviterer til høy fart. Derfor er det også viktig å respektere kjøreretningen. Det funker perfekt med XC-sykler eller Birken-sykler, men man kan nær sagt sykle med hva som helst.

Skogen er som regel tett og det blir fort klamt og en del insekter, så husk å ta med rikelig med drikke og myggspray.
De danskene vi traff syntes det var stor stas med nordmenn på besøk. Praten gikk lett og de var ivrige på å vise hva området har å by på. Vi fikk også tips om at det bygge sti ved Pikkerbakken som er det nye utkikkspunktet i Frederikshavn. Vi anbefaler utstrakt bruk av rideon.dk for å finne sti i nærheten.

Surfing i Løkken

De fleste forbinder surfing i Danmark med Klittmøller og Cold Hawaii, men vi hadde fått nyss om at det er muligheter i Løkken. I Klittmøller kan det være ganske heftig og det er mange surfere der, mens Løkken passer bedre for nybegynnere og det passet oss bra.

Vel framme i Løkken kunne vi dessverre konstatere at det ikke være noen bølger, men vi tok turen innom North Shore Surf Løkken hvor Karsten Brix heldigvis hadde SUP-brett, Stand Up Padle, til oss. Takket være moloen som stikker ut fra stranden er den ene siden skjermet fra vind og brenninger, så her var det tilnærmet flatt vann.
Karsten ga oss noen kjappe instruksjoner og tips før vi jumpet ut i Vesterhavet. SUP er utrolig gøy! Det krever selvsagt litt balanse, men det er noe som all kan beherske. Mens vi padlet rundt kom det noen bølger som vi etter hvert klarte å surfe på. Små var de, men vi følte oss som surfekonger! Løkkendarisk som de lokale sier.

Nort Shore Surf Løkken arrangerer kurs i både bølgesurfing og SUP. Etter hvert dukket det opp en kursgruppe med både unge og voksne deltagere. Kidsa var selvsagt lettlært, men så vidt jeg kunne se så var også alle de voksne også oppe og surfet. Skikkelig kul!
SUP var faktisk så kult at vi holdt på i tre timer uten å merke at tiden fløt av gårde, men da våtdrakten skulle av var vi så utslitt i armene at vi måtte ha hjelp for å få den av og ulvehungeren meldte seg.

Hyggelige Løkken

Løkken by har endret seg de siste årene. Borte er party barene og horder av fulle folk. Nå er det en lun og hyggelig sommer by, med eget bryggeri og mange spisesteder.

Etter en dag med høy aktivitet anbefaler vi å prøve et Stjerneskudd, den klassiske danske retten som består av en panert rødspettfilet, reker og limfjordskaviar med en klatt rømme dandert på en loffskive med salat. For de som har gjort seg fortjent til det hører øl og dram med.

Vi rakk bare SUP og sykling, men hele Nordjylland er et mekka for aktiv ferie! Vi anbefaler utstrakt bruk av Google og siden Toppen Danmark for å finne din favorittaktivitet.

Sees i Danmark!

 

Dette er et gammelt innlegg. Linjen Oslo-Frederikshavn-linjen seiler ikke lenger.