Festmennesker

En faglig studie av det skandinaviske festmennesket

Danmark Om bord | Ingen kommentarer

De fleste har hørt uttrykket partysvenske, men hva innebærer det? Og minst like viktig; hvordan ser den norske og danske versjonen av dette feststemte vesenet ut?

For å bli bedre kjent med det skandinaviske festmennesket, på fagspråket kjent som Scandianis festum hominis, har vi foretatt et stykke seriøs forskning basert utelukkende på enhver forskers viktigste verktøy – nemlig fordommer. Målet med det hele har vært å sette oss bedre i stand til å forstå oss selv og våre naboer.

Store fellestrekk

Alle som har vært i Syden vet at det kan være vanskelig for en utenforstående å skille mellom underkategorier av det skandinaviske brorfolket. Kelneren på Granca vil si «Tack så mycket» og amerikaneren du møter på flyplassen kan finne på å si ting som «Ahh, I love Norway, I was in Copenhagen last year».

Som nordmenn vet vi imidlertid bedre – for til tross for fellestrekk, er det jo forskjeller på oss og naboene våre i øst og sør! De er bare ikke alltid like synlige, for utpå kvelden kan de ulike språkene høres overraskende like ut, selv for en innfødt.

Du skal slippe den lange avhandling i vårt enorme forskningsmateriale. Her er en enkel oppsummering og noen kjennetegn som vil redde deg fra potensielt pinlige situasjoner:

Festmennesket: Den spradende nordmann

Nordmannen er i utgangspunktet et reservert vesen. Han trives egentlig best i sitt eget selskap, gjerne godt sammensunket i sofaen foran TV-en. En av de få tingene han lar seg lokke ut av hiet av er muligheten for en fest. Individer av arten vil da samle seg i mindre grupper ved nærmeste vannhull hvor store mengder drikke inntas i høyt tempo.

Norsk

Etter en gitt mengde alkohol har nådd blodstrømmen endrer nordmannen karakter. Fra å være en litt sky og inneslutta individualist, som ikke bruser for mye med fjøra, går han raskt over til å være en litt høylytt spradebasse som er veldig glad i alle rundt seg.

Nordmannen kan gjenkjennes på den fargerike allværsjakken, sokker i sandalene, og oljepengene som tyter ut av lommeboka.

Festmennesket: Partysvensken

Partysvensken er et sosialt vesen som opererer i flokk. Du finner dem gjerne i ytterkanten av dansegulvet hvor de kurtiserer norske kvinner gjennom sin parringsdans, som i all hovedsak går ut på å se mest mulig kul og vellykka ut.

svensk

Partysvensken kommer i svært mange former. Fra den opprinnelige, solariumsbrune unge mannen med litt for trange bukser, tungt nedtynget av hårprodukter og skinnreimer rundt håndleddene, til den litt eldre solariumsbrune varianten, med litt for trange bukser og skinnreimer rundt håndleddene. Den kvinnelige varianten av partysvensken har flyttet til Hollywood og fått sitt eget TV-program og er derfor sjelden å se.

Festmennesket: Den dansende danske

Danskenes festvaner har lenge vært et mysterium for forskerstanden. Mye av dette kan tilskrives det faktum at dansken lever i en konstant fest. Den begynner ved lunsj, eller frokost som danskene liker å kalle det. Dansken står nemlig sjeldent opp før klokken tolv. Da spiser han en liten julemiddag bestående av ribbe, øl og akevitt. Herfra går det slag i slag utover dagen, helt til danskens fest når sitt høydepunkt rundt klokken ti på kvelden. Da inntar han dansegulvet. Gjerne alene og aller helst i utakt med musikken.

dansk

Dansken er enkel å gjenkjenne på de rødblussende kinnene som lyser opp et ellers blekt ansikt. Dette er også bakgrunnen for fargevalget i det danske flagget. Om du treffer på en danske i sitt naturlige habitat bør du være forsiktig med å innlede en samtale, da dere begge risikerer å bli sittende og si ”Hæ” til hverandre hele natta.

Konklusjon: Sammen har vi det godt

Det har tatt lang tid å komme til bunns i denne materien. Men konklusjonen vår er ganske enkel: De fleste vitsene om dansken, svensken og nordmannen er ganske morsomme. I alle fall har vi det veldig morsomt sammen på fest.

Og med det utgangspunktet har vi lansert Partybåten! Hver helg frem til jul hyller vi alle som liker å ha det gøy på fest med konserter og arrangementer som virkelig bringer dansker, svensker og nordmenn nærmere hverandre med én fellesnevner: Vi liker å ha det moro!

Blir du med oss på fest?

Festmennesker

Tags: