En uvanlig sykkel på tur til Skagen

Danmark | Ingen kommentarer

I vår fikk Stena Line en fantastisk flott kassesykkel med elmotor og dekorert med logoen vår. Den vekker mye oppmerksomhet og bringer fram smilet hos folk. Men hvor langt kan man sykle med den? Nettredaktøren ville finne ut av det og  bestemte seg for å prøve å sykle til Skagen i Danmark med Stenasykkelen.

Stenasykkelen bruker vi på forskjellige arrangementer og til praktiske gjøremål nede på kaia. Sykkelen kjøpte vi av Sares Bike i Halden. Modellen heter Family og kommer fra den svenske fabrikanten Cargobike. Hele sykkelen veier 53 kg, den har 6 gir og elmotoren har en rekkevidde på 2,5 – 5 mil. Fra Frederikshavn til Skagen er det omtrent 4 mil. Grenen, som er Danmarks nordligst punkt, ligger ca 5 km fra Skagen. Der møtes de to havene Skagerrak og Kattegat, så når man først er i Skagen anbefales det å ta en tur ut dit. Problemet er at det siste stykket ut er bare sandstrand og kom vi da helt ut med en så tung sykkel?

Vel framme i Frederikshavn kunne jeg slå fast at vi var ekstremt heldig med været, 17 grader og helt vindstille. Sjelden vare i Nord Jylland. Så da var det bare å tråkke av gårde mot Skagen. I Danmark er det sykkelveier over alt, så turen gjennom Fredrikshavn og ut på landeveien gikk som en drøm. Faktisk gikk det så greit at jeg syklet uten hjelp av elmotoren. Når sykkelen kom opp i fart gikk det overraskende enkelt å tråkke av gårde.

Veien til Skagen går rett fram. Snorrett, faktisk, men det blir likevel aldri kjedelig. I sykkeltempo legger man plutselig merke til landskapet og omgivelsene på en helt annen måte.
Langs veien lå det overraskende mange antikvitet- og bruktbutikker, gårdsutsalg og andre små butikker som er lett å gå glipp av når man raser av sted med bil. Gode mulig til en skattejakt!

Veien går rett fram til Skagen. Deilig med luncg hus Aalbæk gamle Kro.
Halveis til Skagen ligger Aalbæk, en lite by med kort vei til en hyggelig havn og deilig strand. Aalbæk gamle Kro har en historie, som går helt tilbake til 1818. Mange ting har endret seg siden da, men den hyggelige avslappende stemning og god tradisjonell dansk mat er intakt. Et perfekt sted for å innta lunch for en sulten syklist, med andre ord. Da lune fiskefrikadeller og en hveteøl var fortært var det bare å trampe videre.

Langs landeveien vinket og smilte folk til meg, biler tutet på den hyggelig måten. Stemningen på sykkelsetet var på topp og de sist to milen til Skagen gikk som en lek! På vei inn i byen paserer man Skagen Bryghus og der hadde jeg bestemt meg for å inspisere på returen.
Fordelen med å ta seg fram for egen maskin er jo at kaloriene får bein å gå på. Derfor ble det en rask stopp innom Krages Bageri for kaffe og danske wienerbrød, før siste etappe ut til Grenen.

Med sykkel på stranden ut til Grenen
De fleste sitter på med traktorbussen Sandormen ut til Grenen, eller så spaserer man bare ut. Som regel kommer det an på været, for det er ganske værhardt der ute på Danmarks nordligste punkt. Man kan ikke unngå å gjøre seg noen tanker om at de lokale fiskerne må ha hatt et røft liv i gamle dager.
Siden sykkelen var for tung og bred til stien ut over sanddynene valgte jeg å følge sporene til Sandormen. Det gikk ganske greit, men når 50 kilo sykkel skal trekkes, dras og dyttes gjennom løs sand var det bare å legge skulderen til og tenke på den kalde ølen som ventet på Skagen Bryghus.
Vel ute på Grenen var det bare å la seg imponere av det karakteristiske lyset, havet og stranden som tilsynelatende er endeløs der ute. Bilder ble tatt og spørsmål fra nysgjerrige turister ble besvart. Deretter var bare å bakse seg tilbake samme veien og trampe inn til Skagen Bryghus for å cashe ut belønningen!

sykling-til-Skagen-turen-hjem
Skagen Bryghus byr på godt øl og god mat i veldig hyggelig uteservering hvor det også er konserter i helgene. Kan anbefale en stopp her på det varmeste.
Ettersom batteriet på sykkelen var tomt og tiden hadde gått fra meg valgte jeg å ta toget tilbake til Frederikshavn. Der var jeg svært velkommen og det koster 13 dansker kroner ekstra å ta med seg sykkelen på toget.
Det gjorde unektelig godt å sette seg på toget. Beina var tunge etter 5,2 mil på en 50 kilos sykkel, men konklusjonen var klar: å sykle til Skagen på kassesykkel går som en lek!

Fakta
Det er 40,9 km fra Frederikshavn til Skagen.
Fra Skagen til Grenen er det 4,4 km + ca 800m helt ut til enden.
Toppfart på turen: 30,1 km/t
Gjennomsnittsfart: 10,6 km/t
Sykkel: Cargobike Family med elmotor, vekt 53kg.
Det er flott sykkelvei hele veien, utenom de siste 2 km inn til Skagen. Det er helt flatt og turen passer godt for alle, og så for barn.