En vakker vårdag på Læsø

Danmark | Ingen kommentarer

Den største øya i Kattegat kan by på alt fra gourmet til golfballer, hummer og hesteridning. Salte, lune Læsø er en lekkerbisken av opplevelser og dansk historie – spesielt på en vakker vårdag. 

Se for deg ei øy, trygt plassert i midten av Kattegat mellom Frederikshavn og Gøteborg. 22 km lang og 12 km bred. Der, midt ute i det store blå, finner du Læsø. Øya som er flat som en pannekake, men salt som sild. Øya som tilsynelatende har litt av alt. Fine sandstrender så langt øyet kan se, et frodig dyre- og planteliv, grønne eventyrskoger og snirklende sykkelstier. Og så er det det yrende småbylivet; skålende vinglass, og tallerkener med fersk jomfruhummer. Havna med sine små, låverøde hus speiler seg i skyggene fra store og små båter. Der har du Læsø – øya som må oppleves, ikke bare besøkes.

En perle om sommeren, en skatt om våren

Tar du ferge fra Frederikshavn kan du ankomme Læsø med vårsola i ryggen i løpet av halvannen time. Øya har årlig rundt 130.000 besøkende, og majoriteten kommer i sommerhalvåret. Men ikke du. Du er der for å være med når øya kommer til live og er på sitt aller vakreste.

Når de første brunbiene på øya begynner å summe, er det på tide å ta turen til Rododendron-parken i Østerby. Fra mars til september er hagen i full blomst med mer enn 2000 forskjellige planter. 500 av disse er ulike typer rododendron. Her er det bare å hvile øynene på vakre farger, kronblader og buketter av blomster. Duften om våren når de aller første knoppene springer, er ubeskrivelig.

Mil etter mil

Avstandene mellom alt er kort på Læsø, så her er du tett på det meste – uansett om du liker deg i skogen, på standen eller i vårsolveggen på en av de mange koselige kafeene. Ta beina fatt for en vandring langs mange av øyas flotte naturstier, opplev strendene fra hesteryggen, eller lei en sykkel og et kart over øya.

Hvis du velger å utforske øya fra sykkelsetet, sett gjerne av litt tid til severdigheter. Sykkelstiene fører deg på kryss og tvers gjennom det flate landskapet, på mer enn 54 km med stier. Starter du ved fergeleiet Vesterø Havn, kan du sette kursen mot Søndre Kirke. Her oppdager du blant annet et enestående kalkmaleri av de Hellige Tre Konger fra 1510. Du er nå i umiddelbar nærhet til noen av de best bevarte og restaurerte saltsyderier som i fem århundre sto for øyas produksjon av salt.

læsø-fra-sykkelen
©2015 iStockphoto LP

Når salt skal sies

Apropos salt! Visste du at det finnes salt i hver eneste celle i kroppen? Dette gjør at en voksen person består av om omtrent 250 gram salt – som faktisk tilsvarer en pakke med Maldon-salt! Og det er nettopp salt mange forbinder med Læsø – for øya er kjent langt utover Danmarks landegrenser på grunn av denne råvaren. Faktisk er salt fortsatt en av hovednæringene på øya, akkurat slik det var på 1100-tallet.

Grunnen til at salt ble en av hovednæringene på Læsø, er det naturlig høye innholdet av salt i grunnvannet. På varme sommerdager kan det faktisk inneholde så mye som 15 prosent salt, og dette samler seg naturlig i flate, såkalte salt-enger.

 

«Salt er født af de reneste forældre – solen og havet.»

– Pythagoras

 

Fra fortjeneste til forbud

I fremstillingen av «det hvite gullet» på Læsø, benyttes damp. For å lage nok varmedamp brukes ved som brensel. Mye ved. På 1600-tallet ble det hogget så mye skog at øya dessverre ble avskoget. Store, åpne landskap førte til at øya nesten ble begravd under flere sandstormer, og produksjon av salt ble derfor forbudt i 1652. Saltproduksjonen ble ikke gjenopptatt før på 1980-tallet, og da i liten skala «in the name of science». Dette er bare noe av det som har gjort Læsø-saltet til en ettertraktet råvare. Det er nemlig ikke alle typer salt som har greid å lure seg inn på gourmetrestauranter over hele Japan.

Læsø-saltet og maten er delikatesser.
Foto: Visit Denmark ©2016 

Saltsyderiet

Med så mye historie er det nærmest obligatorisk med en tur innom Læsø Saltsyderi. Syderiet holder åpent hele året, og her kan du følge prosessen saltet går gjennom fra begynnelse til sluttprodukt. I butikken til saltsyderiet kan du selvfølgelig også kjøpe det berømte flaksaltet, samt andre spennende krydderblandinger laget på øya.

Historisk tang på taket

Når du besøker Læsø bør du ta turen innom øyas gamle gårder med tangtak. Det stemmer – ekte sjøtang! Mange hus bygget på denne måten er dessverre gått tapt med tiden, men de som fortsatt står er fredet. Skikken med tangtak oppstod fordi Læsø hadde dårlig jordsmonn, og var lite egnet for korndyrking. Materiale til takdekking var derfor en mangelvare, helt til noen kikket ned i fjæra. Tang var det nok av til alle. Havet har alltid vært generøs mot Læsø. Men jobben med å gjøre tang om til takdekke var kostbar og tok tid. Hele 50 mann var gjerne involvert i prosessen.

Foto: Visit Denmark ©2016

Øya med det rare i

Du kan ikke dra fra øya uten å ha smakt en tallerken med jomfruhummer og nødvendig tilbehør. I august arrangeres en egen festival til ære for den smakfulle sjøkrabaten.

Utenom dette kan Læsø by på andre spennende aktiviteter som golf, spa, pil- og bueskyting for barn, rideturutflukter på islandshest, hoppeslotthopping, lysstøping, melmaling, selsafari, krabbefiske og mye mer!

Kos deg på spa

Og når du først er på øya med det rare i, hvorfor ikke skjemme deg bort med et par timer på Læsø Kur? Her er det i alle fall én behandling du bør spandere på deg selv, og det er Body Scrub-en med øyas eget salt! Nærere Læsøs natur kommer du nok ikke – snakk om naturlig peeling!

Ta en titt på videoen under, og la deg friste …

Uansett om du trives best på hesteryggen, eller med ryggen hvilende på et svaberg ved stranden – Læsø er en lun øy. En øy som vet å lokke på nysgjerrigheten og sansene. Og kjøper du med deg en pose gourmetsalt, kan vi love deg at du har til salt til maten. Kanskje verdens beste, til og med.


kart-over-læsø
Ankomst: Ta ferge fra Frederikshavn til Læsø. Se rutetabell