Julens beste marsipan.

Hvor finner du julens beste marsipan?

Danmark Om bord Tyskland | Ingen kommentarer

Hvorfor akkurat marsipangris, og ikke en torsk? Visste du forresten at marsipan kan kurere søvnløshet? Her er alt du trenger å vite om julemarsipan.

Om vi skal tro sjokolade- og marsipanprodusenten Nidar, spises det over 45 millioner marsipanfigurer til jul her på berget. Det er mye marsipan på norske nisser.

Mens vi pakker ut marsipanen til jul, er det andre som elsker marsipan året rundt. Både Odense i Danmark og Lübeck i Tyskland hevder å være marsipanens vugge.

Tyskland for deg som elsker marsipan

Glem bratwurst, bayer og sauerkraut – går båtturen til Tyskland denne julen er det marsipan som gjelder. Retter du deretter snuta mot Lübeck, en nordtysk havneby i delstaten Schleswig-Holstein, er du nødt til å ta turen innom gamlebyen. Her kan du i november og desember oppleve det årlige julemarkedet som innbyggerne har rigget opp i snart 400 år.

Julemarked? Ta turen til Lübeck.

Likevel er det én ting byen er mer kjent for enn julemarkedet. Marsipan. Mengder av marsipan, og særlig Niederegger-marsipan. Gode smaker fra Lubeck er fantastiske julegaver, og garantert av ypperste kvalitet. Tradisjonen strekker seg nemlig tilbake til 1806. I Tyskland er det slik at all marsipan med over 70 prosent mandler kalles «edelmarzipan». Det er kun edelmarsipanen fra Lübeck som har et høyere mandelinnhold. Med andre ord; det blir nesten ikke edlere enn det.

Julens beste marsipan.

Marsipan i eventyrlige omgivelser

Odense er en spennende by å besøke om du skal utforske Danmark i førjulstiden. Fyns hovedstad er kjent både på grunn av folkekjære H.C. Andersen, og på grunn av sin deilige marsipan. Odense er et mekka for alle som er glad i noe godt. Det bugner av Odense-marsipan, sjokoladefigurer, nougat-egg, kaker med nøtter og mandler i hele byen. Skulle du av en eller annen grunn bli marsipanlei, kan du unne deg en himmelsk «hindebærflødebolle» hos legendariske Frellsen Konfektureforretning.

Grisetradisjoner

For mange blir det ikke ordentlig jul uten marsipan. For hva er vel gleden med å finne mandelen i grøten uten en marsipangris som premie? Men hvorfor akkurat marsipangris? Det kunne like gjerne vært en marsipantorsk, eller hva med ku? De lærde strides.

Ifølge Nidar kan tradisjonen ha kommet med deres julekolleksjon av marsipanfigurer rundt 1915, hvor du blant annet fant marsipangrisen. Andre mener det kan ha noe med våre lange mattradisjoner med bruk av svin. Helstekt gris med eple i munnen, svinestek, ribbe, sylte og medisterpølser. Ikke bare til jul, men også til fest. Vikingene spiste blant annet svin til deres midtvinterfeiring Jól.

Skikken med å gjemme en mandel i grøten er man derimot mer sikker på. Den er nemlig utbredt i store deler av Norden, og stammer trolig fra selskapsleken «kong bønne» fra 1500-tallet. Her ble ei bønne gjemt i en pudding, hvor finneren vant retten til å dikte opp navn til de andre rundt bordet. I dag brukes marsipangrisen som premie, men tidligere var tradisjonen at finneren av mandelen i grøten ville bli gift det neste året.

Tradisjonen med marsipangris til jul.

Sov godt med marsipan

Marsipan er noe vi mennesker har kost oss med lenge, faktisk helt tilbake til år 900. På den tiden var det konfektmakere som laget en søt mandeldeig av mandler og sukker. Senere ble marsipan fremstilt av apotekere, særlig i den nordlige delen av Europa. Her ble den ikke bare solgt på grunn av sin søte og gode smak, men også som et middel mot søvnløshet.

Tygg litt på det, du, neste gang du står med en marsipan i hånden. Det er nemlig ikke bare svingodt.


 

Kilder: Reiser og ferie, «Lübeck» (2014), Visit Oslo, «Norske juletradisjoner» (2014)Nidar, «Julemarsipan»Nidar, «Mandelen og marsipangrisen» (2004)Odense, «Om oss».