Læsø – et paradis i havgapet

Danmark | Ingen kommentarer

Hvor mange ganger drømmer man seg ikke bort til en øde øy, langt fra hverdagens stress og mas? Vel, drømmen er nærmere enn du tror!

90 hyggelige minutters båtreise fra Frederikshavn finner du Læsø, Kattegats største øy. Øya kan riktignok ikke by på tropisk klima, men er til gjengjeld det stedet i Danmark med flest solskinnstimer. Fargerike paraplydrinker er det også langt mellom, så fargene står naturen for.

På øya blir du møtt av vennlige mennesker, frisk luft, vakker natur og endeløse hvite strender med en solnedganger man trodde bare fantes på film.

Nyt Læsø på sykkel

Hvis du har lyst til å utforske mer av øya enn Vesterø Havn hvor fergen legger til så finnes det muligheter. Å ta bussen er gratis og den er tilpasset fergens avgang- og ankomsttider, men vil man slippe å forholde seg til rutetider så anbefales det å sykle. Da har man optimal frihet noe som kan være viktig da det lett å glemme både tid og sted der ute i havgapet mellom Danmark og Sverige.

Har man ikke med egen sykkel så kan man alltids leie og selv om øya er den største i Kattegat, så er det korte avstander og lite trafikk. Å sykle rundt er en opplevelse og mens både skuldre og puls senkes kan du nyte landskapet og  drømme om et lite bindingsverkshus hvor taket er dekket av tang som er så karakteristisk for Læsø.

Læsøsalt

Et «must» når man er på Læsø er å ta en tur innom  Læsø Saltsyderi  hvor du har mulighet til å syde ditt eget Læsøsalt. Læsøsaltet er kjent for sin gode smak og sine mange mineraler og kan kjøpes overalt på øya.

Spa i Læsø verdt et besøk

Vil du skjemme deg selv bort eller «forkæle dig selv» som man sier på dansk, så er Læsø Kur stedet for kropp og sjel. Kurbadet holder til i den tidligere Vesterø havnekirke og kan blant annet by på flere spabehandlinger hvor det populære Læsøsaltet er en av ingrediensene. Behandlinger må bestilles på forhånd.

Utendørs spa, tre forskjellige saltbad , masserende vannfall, saunaer og dampbad er noe du kan nyte. Etterpå kan du gå en tur opp i kirketårnet og beundre den fantastiske utsikten over Læsø og havet, eller slappe av i behagelige stoler i Solhaven mens du ser utover Kattegat.

Hummer i Læsø

Hummerens Hus og Restaurant Havnebakken er to av stedene du kan få stilt sulten med lokale råvarer fra Læsø. Læsøhummer er en spesialitet som du ikke bør gå glipp av. På restaurant Havnebakken kan du i tillegg til maten nyte utsikten til havnen, og på Hummerens hus kan du nyte maten i et gammelt autentisk Læsøhus hvor gulvene knirker, hvor det er lavt under taket og med vegger fulle av historie.

Læsø har både gourmetrestauranter og tradisjonelle danske kroer, og hvis du planlegger et besøk til Læsø kan det være lurt å sjekke åpningstidene  til restaurantene på forhånd, særlig hvis det er en restaurant som frister mer enn de andre.

Himmelens maleri

Fra Frederikshavn kan du fint ta en  dagstur til Læsø, men hvis du vil oppleve en gyllen sol som langsomt synker ned i havet og muligheten til å våkne opp til en lyserosa himmel som går i ett med det lyseblåeste hav, så anbefales det en overnatting eller flere som finnes i en rekke prisklasser på Læsø.

 

Tekst og bilder: Tone Martinsen 

Tags: ,