Lenge siden du har vært i Aalborg?

Danmark | Ingen kommentarer

Hvis du ikke har vært i Aalborg på noen år, vil du ikke kjenne deg igjen når du tar en spasertur langs den nye havnefronten. Det syder av liv. Noen spiller ballspill, andre tar en dukkert i Limfjorden eller drikker kaffe. Her kan du spise godt eller bare rusle langs vannet og se alle fartøyene som passerer.

Aalborg-Hamnfront-lekplats

Den nye strandpromenaden

I Aalborg havn er det nå liv og glade dager. Arbeidet med å forvandle havneområdet til et trivelig sted for sosialt samvær har pågått i flere år, og de som ikke har vært her på en stund vil ikke kjenne igjen Aalborgs nye havnefront. Mange nye initiativ har startet opp og mange er allerede gjennomført. De gamle, slitne bygningene er revet eller renovert, og det er bygget nye studentboliger.

beskaaret-IMG_8566

En promenade langs vannet

Langs strandpromenaden ser du i dag koselige kvartaler med kaféer, restauranter og flotte leiligheter der mange har havutsikt. Den nye parken Jomfru Ane Park som ligger ved vannet, blir flittig besøkt av både innbyggerne og gjester. Parken har dessuten flotte grøntområder der du kan nyte solen og utsikten, områder der man kan spille ballspill og bade (helt gratis) i det nye havnebadet.

beskaaret-UtzonCenter-migration

Hva har Aalborg og Sydney til felles?

Øst for Jomfru Ane Parken finner du noen av Aalborgs mange kulturinstitusjoner. Den første du kommer til er Utzon Center, en karakteristisk bygning designet av den Aalborg-fødte arkitekten Jörn Utzon, verdensberømt for sin arkitektur av operahuset i Sydney. Historien forteller at det er Utzons oppvekst i Aalborg ga ham inspirasjon til de maritime linjene i bygningene han har tegnet. Hans far arbeidet på verftet i Aalborg, og her ruslet Utzon som gutt blant bueformede skip som lå på land. Utzon-senteret har spennende utstillinger året rundt. Her finner du også en egen restaurant med gourmetsmørbrød laget av gode, lokale råvarer.

beskaaret-Musikkens-Hus-Profilbilleder-1-maj-26-2014

Nye toner i det gamle kraftverket

Fortsett videre langs fjorden til det nye, storslåtte Musikkens Hus. Huset er designet av østerrikeren Coop Himmelblau og arrangerer både store og små konserter og symfonier. Rett overfor Musikkens Hus finner du Nordkraft. Nordkraft er Aalborgs gamle kullkraftverk som i dag er forvandlet til et multihus med kino, konserter, idrett og ulike arrangementer. Her finner du også den lokale turistforeningen. Ta heisen opp til trettende etasje og nyt utsikten over byen.

Havnens historie

Aalborgs Havns historie går helt tilbake til år 1476. Havnen har alltid hatt stor betydning for Nordjyllands handel. Når industrialiseringen ble en realitet på slutten av 1800-tallet, ble Aalborg forvandlet til en industriby. På 1900-tallet ble byen kjent som «byen med de rykende skorsteinene» der Aalborg Portland og Dansk Eternit var de to største arbeidsplassene. Aalborg Universitet åpnet sine porter i 1974 og var med på å legge kursen for byen som nå har et image som kultur- og vitenskapsby.

Reis med oss til Aalborg

Den enkleste måte å reise til Aalborg er å ta med bilen på danskebåten Stena Saga som seiler fra Oslo til Frederikshavn. Du kan også ta båten fra Gøteborg til Frederikshavn.
Har du ikke bil går det både buss og tog fra Frederikshavn til Aalborg.

God tur!