Skandinaviske påsketradisjoner

Danmark | Ingen kommentarer

Vi skandinaver liker å tro at vi er like som egg, men hvis vi skraper litt på overflaten finner vi ulikhetene. I hvert fall hvis man ser på våre kulturelle særegenheter når det kommer til påskefeiring. Våre måter å feire påske på skiller seg ganske så mye, selv om vi også deler noen tradisjoner.

Norge

Vi reiser gjerne til fjells, og nyter de siste skiturene før vi setter inn skiene i boden og plukker frem hagemøblene. Sekken er pakket med kvikklunsj, appelsiner og et og annet lammelår. Med oss har vi gjerne en krimbok, selv om vi aldri leser krim ellers i året. TV- kanalene konkurrerer om hvem som viser den beste påskekrimen og vi løser påskenøtter. Har vi ikke tilgang til snø, så inntas kvikklunsjen i nærmeste solvegg.

 

Sverige

Svenskene pynter hjemmet sitt med ris og fargeglade fjær, maler egg og feirer våren med å la påskeharen gjemme påskeegg med smågodt i hagen. Det er tradisjoner som vi kjenner oss hjemme i og som også praktiseres av mange nordmenn, men svenskene har en artig skikk som de er alene om i Skandinavia. Barna kler seg ut til «påskekjerringer» og går rundt i nabolaget omtrent på samme måte som vår norske julebukk. Får du besøk av påskekjerringen er det lurt å ha litt godteri på lur, så hun ikke finner på noen rampestreker. Tradisjonen går langt tilbake til den tiden man trodde på hekser, og at heksene fløy til Blåkulla på en kost for å møte djevelen. Dette skjedde primært på Skjærtorsdagen.

 

Danmark

I Danmark er det feiring av våren som er i høysetet. Gjennom hele vinteren har kunstnerne produsert, og påsken er tiden da de viser frem hva de har fått til under vinteren. Veldig mange gallerier har åpent hver dag hele påsken. Den danske påsketradisjonen innebærer at man går fra galleri til galleri og beundrer de forskjellige utstillingene, før man møter familie og venner til en påskefrokost som er minst like stor som julefrokosten.

 

Feire påske i Danmark i år? 

I år er det sen påske, og våren kommer tidlig til Danmark.
Det byder godt for noen deilige dager med vårvarme og sol.

Her finner du noen tips til spennende utstillinger i Toppen av Danmark:
http://www.toppenafdanmark.dk/nordjylland/kunst/kunstudstillinger-i-toppen-af-danmark