Danseband abc

Slutt å lat som om du ikke liker dansebandmusikk

Danmark | Ingen kommentarer

Dette er blogginnlegget for deg som liker dansebandmusikk, og for deg som ikke visste at du likte det. Vi tar for oss sjangeren fra A til Å.

Kjennere og musikk-kritikere må gjerne fnyse på seg neseblod, men det forandrer ingenting. Når Ole Ivars tar på seg de matchende dressene og muntert synger «Nei så tjukk du har blitt», tar det av på dansegulvet. Sangen tuller med magemålets nådeløse utvidelse, men kunne like gjerne handlet om sjangerens vekst.

Dette vet plateselskapet Tylden & Co, som nesten utelukkende har dansebandartister i stallen. I et år som 2005, da platesalg ennå var målbart, solgte selskapet over 300.000 plater, og omsatte for mer enn 15 millioner kroner.

Samtidig er dansebandmusikk med sin lave score i det musikalske smakshierarkiet, en tydelig harry-markør som alle mener noe om. Men hva vet vi egentlig om dansebandkultur?

Her får du en guide i dansebandsjangerens verden fra A til Å – uformell som sjangeren sjøl:

Danseband abc

Allemannseie. Alle vet hva dansebandmusikk er og kjenner igjen de største slagerne.
Blid. Det gode humøret som et dyktig danseband går på scenen med, smitter deg uansett om du svetter på dansegulvet eller står og vugger i baren.
CDen er død. Eller? Hvis du skal digge denne musikken i sittende stilling, så gjør du det helst i bilen. Og det er du ikke alene om. Dansebandmusikk bak rattet er en schläger som sørger for at formatet CD fremdeles klorer seg fast i sortimentet på bensinstasjonen.
Dans. Det er det det handler om, og du får være med.
En får væra som en er når´n itte vart så´n sku. Denne megahiten bredte seg godt ut over sjangeren. Hvis du klarer å spa opp en mer inkluderende og jovial låt-tittel spanderer vi matchende sølvdresser på hele familien.

Danseband abc
Folkelig felleskap. Dansebandmusikk er kanskje mer folkelig enn folkemusikken sjøl?
Guilty Pleasure. Selv de mest hardnakka motstanderne av danseband har på et eller annet tidspunkt en danseband-låt på hjernen.
Hipster-fritt. Hipstere går ikke på dansegalla. Det er synd. Med sitt finurlige ansiktshår og sin interesse for øl kunne de glidd inn som sokkekledde føtter i flip-flops.
Inkluderende. Kom som du er! Ung eller gammel, direktør eller arbeider, her er alle velkommen.
Julebord. Dugg på brillene og løs snipp på promillene; En perfekt arena for å nyte dansebandmusikk.

Danseband abc

Kleskode. Bandet har pynta seg, så hvorfor skal ikke du? Publikum er imidlertid fritatt fra regelen om matchende klær.
Lokalet og Låven. Det finnes knapt noe norskere enn en skikkelig lokal fest på låven. Fordommene er mange. Men alle som har opplevd det, tar gjerne en svingom igjen.
Musikkpoliti. Musikk-kritikere (med vekt på kritikere), som sitter i posisjon til å påvirke hva som er in og ikke. Musikkpolitiet prøver stadig å arrestere dansebandsjangeren. Fånyttes så klart.
Nå går det for meg. Kan et danseband «covre» Bob Marleys ´No woman, no cry´ og bytte ut refrenget og tittelen med; ´Nå går det for meg´? Ja, det kan de. Og bare de.
Ole-Ivars. Norges største danseband med åtte spellemannpriser og over én million solgte plater. Ja, det var de som fryktløst covret den Bob Marley-låta.Danseband abc
Partyfaktor. Lavere terskel for å svinge både glass og hofter skal du lete lenge etter.
Quadriceps-muskelen er en muskel på fremsiden av låret som strekker kneleddet og bøyer hofteleddet. Det sier seg selv at denne får kjørt seg på dansegalla.
Rett ut av posen. Du vet hva du får. Tekstanalyse og filosofiske spørsmål får man alltids anledning til å dykke ned i i andre sammenhenger.
Saksofon. En god dansebandlåt når sitt klimaks når ventilene klaprer og messingen glinser om kapp med panna til saksofonisten.
Trekkspill er like uunnværlig på dansebandkonsert som el-gitar er på rockekonsert.

Danseband abc

Uhøytidelig. Kast bekymringene og gravalvoret over bord. Livet er på sitt herligste når du tar lett på det.
Veien. Det er få som er så ramme på å turnere som dansebandfolket. De kjører gjerne bussen sin gjennom de trangeste av landets snirklete veier for å få parkert midt i hjertet ditt.
William Kristoffersen. Hvis du skal lære deg navnet på én person i bransjen må det bli denne karen. Han er bassist, låtskriver, kunstnerisk leder, daglig leder, booking-ansvarlig og økonomisk ansvarlig i Ole-Ivars.
Xylofon, melodika, kazoo og andre rare instrumenter er ikke nødvendig her.

Danseband abc

Yatzy er enkelt og moro. Det samme er danseband-musikk. Hvorfor ikke omfavne begge?
Z Det blir aldri feil å zmette en z inn i et danzebandnavn. Bare spør Contrazt og Larz-Kristerz.
Ærlig. Danseband prøver ikke være noe annet enn de er.
Øvrigheta er målgruppe nummer én for danseband.  Den samme gruppen som ikke kaster bort tida på avisartikler om forflatning av musikk og kulturliv.
Åpenhet. Dette er festmusikk for alle som vil ha det trivelig i lag. Du trenger ikke knekke noen elitistiske koder for å hive deg med. På med fest-vesten og sleng hæla i taket, nå går vi fra kai!

Spillelisten på en typisk dansebandkonsert er en slags Best of: Alt-som-er-trivelig-å-høre-på. Kjappe 60-talls låter, slagere, kjærlighets-ballader og coverversjoner av det heiteste på hitlistene.

Dryss på med tekster fulle av bygderomantikk og klem noen varme country-toner ut av gitaren, og festen er i gang. Er det rart vi klikker og klakker hælene mot parketten i uanstrengt danseglede?

Danseband abc