Smaken av Aalborg

Danmark | Ingen kommentarer

“Hos Isidor Henius” er et tradisjonelt vertshus som ligger i hjertet av Aalborg rett ved Utzonmuseet. Restauranten er kjent for sin danske frokost med smørrebrød og tilhørende drikke.

Tekst: Tom Backe

Det er noe tradisjonsrikt over atmosfæren på Isidor Henius. Lokalet er lunt og hyggelig, bordene er dekket med rødrutete duker, noe som gir stedet et hyggelig vertshuspreg. Ølet kommer i seidler med hank. Slike har vi nesten ikke sett i Norge siden midten av 1980-tallet, og servitøren, Frk. Thomsen, har nettopp «Frk. Thomsen» skrevet på navnskiltet sitt. Hun er korrekt antrukket med sort skjørt, sort vest, hvit skjorte og møter oss med et stort og vennlig smil.

Restauranten frister med tradisjonelle danske smørrebrød, gjerne ledsaget av kald øl og akevitt. Vi har grunn til å glede oss siden dette spisestedet ble nominert i kategorien årets frokostrestaurant i  Den danske Spiseguide i 2015. I menyen finner vi noe for enhver smak. Marinert sild, to varianter rødspette, røkt ål, røkt laks, skalldyrretter, hønsesalat, tartar, roastbeef, rullepølse, leverpostei og ost for å nevne noen av fristelsene.

Akevittutvalget er også godt, men det skulle vel egentlig bare mangle siden restauranten er oppkalt etter Isidor Henius (1820-1901). Han regnes nemlig som den mest betydningsfulle person for utviklingen av den danske akevittproduksjonen og beskjeftiget seg med å modernisere brennerier over hele Danmark, blant annet også i Aalborg, hvor han endte med å slå seg ned.

Men tilbake til selve akevitten, vi følger naturligvis restaurantens anbefaling om drikke til de ulike rettene vi bestiller. Når det gjelder størrelsen på akevitten kan vi velge mellom “pinlig” og “alminnelig”. Som gode nordmenn bestiller vi naturligvis “alminnelig” og får akevitten servert med topp av Frk. Thomsen som for øvrig passer veldig godt på oss gjennom hele måltidet.

Maten er fortreffelig, det samme er både atmosfæren og drikkevarene. Selv skriver Hos Isidor Henius at de representerer “smagen af Aalborg”. Det tror jeg stemmer. Vi kommer i hvert fall tilbake hit ved neste anledning, for dette var bra!

 

Foto: Hos Isidor Henius & Tom Backe

 

Hjemmeside:

https://www.hoshenius.com/