To sjarmerende byer i nærheten av Frederikshavn

Danmark | Ingen kommentarer

Du har kanskje tatt toget fra Frederikshavn til Aalborg noen ganger og sittet og sett drømmende ut av vinduet på det typiske danske landskapet. Sannsynligvis har du ikke lagt merke til at toget stopper i byene Hjørring og Brønderslev, to litt anonyme byer som absolutt fortjener litt oppmerksomhet, kanskje nettopp fra deg.

Ting å gjøre i Hjørring – mer enn bare Dana Cup

Hjørring er en større by enn Frederikshavn og er administrasjonssenter i Hjørring kommune. Avstanden fra Frederikshavn er 34 km, og togreisen tar 30 minutter. Hvert år arrangeres en av verdens største fotballturneringer, Dana Cup i Hjørring, men byen har også mye å by på selv om du ikke er interessert i fotball!

Byen huser både museer, vakre middelalderkirker, skulpturer og fontener. I gågaten finner du også Metropol, et av få shoppingsentre nord for Aalborg med 40 butikker og et par kafeer.
Vendsyssel Historiske Museum kan du lære mer om historien til denne fascinerende delen av Danmark. Bare det å rusle rundt blant de gamle ærverdige bygningene som ligger i tilknytning til museet er en opplevelse i seg selv.

En annen opplevelse er et besøk i byparken Svanelunden som er en oase med sine høye trær og en liten sjø med en enslig svane. Det er ikke uten grunn at mange lokale velger å holde sitt bryllup på Restaurant Svanelunden, som er et populært selskapslokale. Gå en runde rundt vannet, ta en prat med svanen, sitt ned, lukk øynene, nyt stillheten og la sansene få drømme seg bort.

Hjørring har en utrolig vakker arkitektur og mange romantiske smug. Arkitekturen kan du beundre på UNO kaffebar, en av Hjørrings absolutt hyggeligste kafeer. Betjeningen byr på dansk gjestfrihet, fantastiske retter, god kaffe og bli ikke overrasket hvis du får det lille ekstra. Er været fint kan du sitte ute og nyte livet, og på litt kaldere dager kan du hygge deg inne.

Adresser:

Alle stedene ligger sentralt i Hjørring med gåavstand til hverandre.

Vendsyssel Historiske Museum – Adresse Museumsgade 3

Metropol Shoppingsenter – Østergade 30

Svanelunden – Svanelunden 6

Uno kaffebar – Springvandpladsen 1

 

Brønderslev – en rhododendron i Danmark

Brønderslev er ikke så godt kjent for de fleste, men er absolutt verdt en 50 minutters togreise 44 km unna Frederikshavn. Visste du forresten at nettopp i Brønderslev finner du Nord-Europas største Rhododendronpark med over 10.000 planter ? I mai og juni kan du oppleve fantastiske farger når alle blomstene slår ut i full spring. Parken har også en sjø med ender og svaner, samt en lekeplass.

Du kan ikke reise fra Brønderslev uten å ha spist på Café Kox. En sjarmerende og inkluderende café med store rause danske porsjoner. Fisketapasen deres vil du sent glemme.

Byen har ikke den lange gågaten som er karakteristisk for mange andre danske byer, men et lite koselig sentrum med kort vei til det meste. Her finnes klesbutikker og hvis du er glad i håndarbeid så legg gjerne turen innom Uldtråden, som har et veldig godt utvalg av garn. Butikken har en mer minimalistisk stil enn de ellers så tradisjonelle hjemmekoselige garnbutikkene, noe som gjør at den skiller seg ut og er veldig oversiktlig.

 

Tekst og bilder: Tone Martinsen