Skagen – en vidunderlig vinterby

Danmark | Ingen kommentarer

For de aller fleste er Skagen synonymt med både sol, feriehus og glade, late dager på stranden. Det er derfor vanskelig for mange å se for seg Skagen som en vinterby. Men drar du hit om vinteren, er det som du er på oppdagelsesreise.

Sjøen og fisken, havet og havna. Dette er viktige stikkord og holdepunkter hos en «skawbo» (en Skagen-innbygger). Byen, som er kjent for sin fiskerihavn, er et populært reisemål for turister om sommeren. Særlig oss nordmenn. Vi elsker Skagen, og skawboene elsker oss tilbake. Skagen byr på seg selv hele sommeren gjennom, og da er lystbåthavnen smekkfull av båtturister fra alle kriker og kroker av Skandinavia.

Romantisk tur på stranda
Foto: Visit Denmark

Samme gamle, samme vakre

Om vinteren er de duse Skagen-gule husene er fortsatt Skagen-gule, men gjerne med litt snø på toppen. Slik som melis på et julepyntet pepperkakehus. Lyset er fortsatt helt spesielt, kanskje til og med litt vakrere i den kalde og klare vinterkulden? Stemningen er i alle fall garantert roligere og lunere enn den er ved sommerstid. Mindre turister betyr mer tid. Tid for deg selv til å kunne høre dine egne tanker og virkelig nyte Skagen. Dessuten er også lettere å leie et skikkelig flott feriehus. For det er nemlig ikke bare-bare sommerstid.

Besøk Grenen

Om lag én million mennesker besøker Skagen hvert år, og mange av de mest populære sommeraktivitetene er også populære om vinteren. Skagen ligger bokstavelig talt på toppen av Danmark, og skulle du ta turen bør du absolutt gå langs sanddynene og ut til Grenen. Vinterstid er det litt som å oppdage den vakre naturperlen på nytt, hvis du har vært der før. Der, ute på den sandbelagte tungen, møtes to hav – Kattegat og Skagerrak. Kraften av møtet mellom dem kan sees på bølgene, som både er sterke på strøm og farge.

Når frosten og vinterkulden gjør himmelen klar, er det bare å vente på nattehimmelen, heve blikket og se på den fantastiske stjernehimmelen! Stjerneklare netter er noe helt spesielt. Man ser månen som hele tiden er i forandring, vakre mønstre og er du ekstra heldig så kanskje du ser et stjerneskudd!

En annen morsom aktivitet som er perfekt på kaldere vinterdager er å fly med drage! Løp langs den tomme stranda, og hør hvordan den kalde vinden suser.  Dette er en perfekt aktivitet for både store og små, kle på dere godt og nyt synet av dragen som leker høyt oppe på himmelen!

Bølger på Grenen
©2015 iStockphoto LP ​

Kunst og kultur

Når det blir ekstra kaldt utendørs, er det ekstra koselig inne. For selv om kvikksølvet har krøpet godt under null, er det fortsatt et yrende aktivitetstilbud i Skagen.

For den kulturelle

Fram til 02. april kan du se utstillingen “Fanget i gips.” En stor samling av unike gipsstatuetter av Axel Locher, som markerte seg som skulptør på begynnelsen av 1900- tallet. Serien av statuetter forestiller tidens berømte scenekunstnere.

Les mer om utstillinger her

Fokus 

I andre halvdel av 1800-tallet var Skagen hjem for en koloni av noen av de største skandinaviske kunstnerne. Malerne gjorde noen av de mest betydningsfulle og berømte kunstverkene i skandinavisk kunsthistorie. Verk som har blitt sett og reprodusert utallige ganger, på utstillinger, aviser og i filmer! På utstillingen vises kunstverker av blant annet: Anna Ancher, Michael Ancher, Oscar Björck, Christian Blache,  Viggo Johansen, Christian Krohg, Marie Krøyer, og Waldemar Nyström 

Les mer om utstillingen “Fokus”

Vis frem vinterkroppen!

Er du i Skagen på nyåret, vil du mest sannsynlig se 250 badeglade festivaldeltagere kun iført badehette og ullsokker. Badenymfene er her for å delta på «Skagen Vinterbaderfestival». Festivalen, som er årets desidert kaldeste, er fra 28.–28. januar. Her møtes isbader-entusiaster fra fjern og nær for å hoppe i havet. Bokstavelig talt.

Festivalen for 2018 er dessverre fullbooket, men det er fortsatt mulig å bli med på en dukkert utenom resten av festivalopplegget – hvis du tør og orker!

For mer informasjon, se Skagen Vinterbaderfestival på Facebook.

Kvinne som isbader
Foto: Visit Denmark