På tur i skorsteinen til Stena Saga

Om bord | Ingen kommentarer

“Visste du at det finnes en stige inni skorsteinen på Stena Saga?”

Skipsentusiast og en av lederne av fangruppen “Stena Sagas Venner”s melding lyser opp på skjermen.

“Inni skorsteinen??” svarer jeg raskt. Lite visste vi at denne samtalen skulle eskalere til en tirsdag litt utenom det vanlige.

De røde skorsteinene på Stena’s flåte er populære bildemotiver, og godt gjenkjennelige fra avstand. Like vel er det ikke så mange som faktisk er på toppen av skorsteinene våre. 

“Hvor ofte er dere egentlig i skorsteinen?” spør vi matrosen som har fått oppdraget med å låse oss inn til et sammensurium av stiger og guide oss til toppen, på denne liggedagen i Oslo en tirsdag i januar.

“Vi er oppe i skorsteinen hver gang lanternen skal skiftes. Det er en lanterne på toppen, og denne må byttes regelmessig. Akkurat hvor ofte varierer litt på vær og vind. I perioder med spesielt godt vær varer den litt lengre, men den skiftes vel rundt én gang i måneden” svarer han, mens han geleider oss inn i bunnen av skorsteinen fra dekk. Det er en frisk vinterdag ute, og kontrasten er stor fra duskregnet ute, til innsiden av den varme skorsteinen.

Vårt reisefølge bestående av matros, skipsentusiast og sosiale medier-ansvarlig klatrer videre inn i skorsteinen, og den litt lange veien opp alle stigene starter. For anledningen har vi fått på oss røde overaller og hansker, akkompagnert med en stigende puls jo nærmere vi kommer toppen.

“Dere er ikke redd for høyder håper jeg?” roper matrosen bak seg til oss der vi klatrer litt lengre ned i stigene. “Gameface” er på, og vi avkrefter med pokeransikt at “neida, neida, vi er ikke bekymret” samtidig som vi iherdig unngår å se ned.

Etter mang en stige hører vi guiden vår rope: “Der er luken!”. En frisk bris kommer mot oss idet han åpner luken, og vi galant klatrer ut:

Endelig på toppen. På toppen av Saga, og (nesten) på toppen av Oslo.

 

P.s. Filmen av det hele finner du på vår Facebook-side.