svippetur_pakketips

Planlegging er overvurdert. Ta en svipptur!

Om bord | Ingen kommentarer

Noen ferier fortjener og krever massiv planlegging, nøye overveielser og mengder av budsjettering og research. Andre turer krever minimalt av forarbeid. Daniel Guanio er fan av den siste varianten. Her er hans oppskrift på en vellykket svipptur.

Hverdagen er ofte et ganske avansert regnestykke. Akkurat når dugnadene er gjennomført, dukker diverse sommeravslutninger opp i kalenderen. Det er planlegging og logistikk fra tirsdag til mandag, og samtidig som alle prosjekter skal ferdigstilles på jobb, skal sommerferien planlegges i minste detalj. Og så var det vaskemaskinen. Og oppvaskmaskinen … Og handlelistene …

Jeg har kommet frem til at ikke all hygge må regnes på. Jeg tror alle har et gen – la oss bare kalle det for Spontan X – som lar oss ta en pause fra planlegging og kalkulering. Som gir klarsignal for ureflektert glede.

En tur med Stena Saga til Frederikshavn frir til nettopp dette genet i meg – spesielt nå når stolene på dekk er varme, når varm vind hvisker over Oslofjorden og gjør ferden over Skagerrak til en liten drøm. Jeg dormer til lyden av måkeskrik og bølgeskvulp eller til den spillelista som får meg i vater; 24 timer er plenty av tid til å hente seg inn, finne tilbake roen eller få opp energien – akkurat til det nivået jeg ønsker.

Denne sommeren har jeg ikke tenkt til å planlegge noe som helst. Jeg starter med en svipptur til Frederikshavn. Og så får resten av sommeren bli som den blir. Her er min pakketipsliste. Se om den funker for deg også:

3. Nettbrett eller smarttelefon

Det er ingen hemmelighet at dekningen om bord ikke er den beste. Men dagens mobiltelefoner og nettbrett er jo små underholdningsfabrikker som du kan programmere til nesten hva som helst. Slå av mobildata og WiFi – og utforsk mulighetene i begrensningene. Sleng dine mest avslappende spillelister i Spotify eller Tidal offline før du drar – og fordyp deg i Sudoku- og kabal-appen.

Profftips: Bruk notatblokka på mobilen til å skrive ned ord som ramler ned hodet når du har fri fra plikter og gjøremål. Det kan bli poesi av sånt.

svippetur_pakketips

2. Toalettveske med ekstra plass

Snakk om å slå to fluer i én buksesmekk! Gjenstand nummer to på lista involverer selvfølgelighetene: En toalettveske med det helt grunnleggende – deodorant, tannbørste og tannpasta – samt en ekstra lomme på veska som man kan holde av til no’ småtteri. Det kan være en «guilty pleasure» fra tax free-en, en neve smørbukk, en e-sigarett, øremerkede lommepenger til en Piña Colada, Margarita, Bloody Mary, samme hva – toalettvesken med ekstra plass er alltid deilig å ha.

Profftips: Tannbørsteholder med plass til tannkremtube.

svippetur_pakketips

1. Et par sylfrekke sommerskjorter og/eller tunikaer

La meg være den første til å innrømme det; jeg nyter enhver mulighet til å kneppe ned skjorta en ekstra rad. Ikke fordi jeg er så stolt av brystkassa mi. Den kunne sikkert ha vært bedre trent, men fordi det markerer en viktig forskjell mellom frihet og rutine. Knepper jeg i tillegg ned en deilig blomstrete eller fargerik sommerskjorte i sateng – den skjorta jeg sjelden finner anledningen til å bruke – så blir friheten komplett.

Vi har jo alle disse plaggene i skapet et sted … så gjør deg sjæl en tjeneste – pakk dem ned. Sammen med sokker, undertøy og pass. Ikke noe mer. Alt skal få plass i en liten ryggsekk.

svippetur_pakketips

Honorable mention – for de mer viderekomne svippturistene:

0. Kombinerte sol- og lesebriller

Denne er for viderekomne svippturister som har møtt lesebrillealderen. Det krever ørlite grann planlegging å hale i land dette formidable accessoiret. Men når du først har dem, er du alltid klar for en solfylt spontantur. Det jeg snakker om er et par lesebriller med to ekstra, polariserte glass som du enkelt flipper ned – og som sparer deg kraftanstrengelser når sola leker sisten med et par viltre skyer, den såkalte djevelen i detaljene.

solbriller for viderekomne

Pakket og klar? Riktig god svipptur!

– Hilsen Daniel