Opplev Polen

Go East! Opplev Polen!

Polen | Ingen kommentarer

Nysgjerrig på Polen, men usikker på hvor du skal begynne? Begynn hjemme da vel. Pakk bilen, sett kursen mot Sverige – og resten går av seg selv.

Selve reisen begynner allerede før dere når svenskegrensen. Er ikke det litt av poenget med gode reiseopplevelser? Det tror i alle fall vi.

Vi slår et polsk slag for å ta turen via Sverige og oppleve masse på veien til Karlskrona der ferden går videre til vakre Gdynia. Her venter opplevelser og hverdagsluksus til en billig penge. Resultatet er maks utnyttelse av tid, og mange topper på gledesskalaen.

Ta ferge fra Karlskrona til Gdynia i Polen i sommer 

Sverige er porten til Polen og Baltikum

Har du barn i baksetet, kan ferien starte Småland, i Astrid Lindgrens fantastiske verden. La de minste oppleve din egen barndoms helter; de magiske brødrene Løvehjerte, evigunge Pippi Langstrømpe og hennes Villa Villakulla. Treff figurene fra bøkene og lek der de bor.

Astrid Lindgrens värld

La barna møte din egen barndoms helter. Foto: Örjan Karlsson/Astrid Lindgrens Värld

Frister fartsfylt moro legger dere selvfølgelig turen innom Gøteborg og Liseberg. Nordens største fornøyelsespark har flere titalls populære attraksjoner er setter fyr på gleden for både store og små. På Liseberg kan du blant annet hilse på legendariske Balder – en kjempe av en berg-og-dalbane som flere ganger er kåret til «Best Wooden Tracked Roller Coaster in The World». I Liseberg kan de aller modigste prøve seg på Aerospin som tar deg på en flytur i ditt eget lille fly 35 meter over bakken!

Når dere går lei av popcorn og sommerfugler i magen, venter hvite strender. Karlskrona, skipets utreisested, ligger vakkert til midt i den svenske skjærgården. Visitkarlskrona.se beskriver det slik: Skjærgården er den perfekte plassen å slappe av, lade batteriene eller bare være. Alene eller sammen med andre. Ingen forpliktelser, ingenting du må gjøre. Bare være.

Kople av i Karlskrona på veien til Polen

Karlskrona ligger vakkert til midt i den svenske skjærgården. Foto: visitkarlskrona.se

Og så er dere klare for Polen og Gdynia

Fra Karlskrona er Polen og Gdynia drøye 10 timer unna. Dere velger selv om dere vil ha glede av overfarten på dagtid, eller nyte en god natts søvn og våkne i Polen.

Gdynia, Sopot og Gdansk blir kalt en «trippelby» ettersom de mer eller mindre har vokst helt sammen. Alle byr de på spennende opplevelser for hele familien. Kul shopping, god mat og fremfor alt: Rimelig spa – bør stå på planen.

Først shopping. Det er litt rart å tenke på at det på 1970-tallet knapt var noen ting å få kjøpt i Polen. Kanskje bestemte landet seg for å ta igjen for tiden med matkuponger, for Polen har gjennomgått en forvandling av dimensjoner når det gjelder shopping. Importerte varer er ikke spesielt mye billigere enn hjemme, men alt som er lokalprodusert får du stort sett til veldig rimelige priser. I Gdynia kan du gjøre gode kjøp av både klær, sko, smykker og porselen.

I Gdansk bør du få med deg det spennende markedet Hala Torgowa som holder åpent alle hverdager fra 0900 til 1800, og fra 0900 til 1500 på lørdager. En stor markedshall er fylt med mengder av boder der det selges alt fra klær til brukte bøker og plater, men også ferske meieriprodukter, kjøtt og fisk. Det er også gode spisesteder her. I 2006, da markedet skulle renoveres, ble det oppdaget at hallen sto på en kirke fra 1100-tallet, og dermed ble det åpnet et lite museum i underetasjen.

Hvil bena i den fantastiske Oliwa-katedralen der det holdes daglige orgelkonserter. Om barna trenger å løpe fra seg eller fantaserer om reptiler, legger dere turen innom Gdansk Zoo Olowa.

Marked for opplevelser. Hala Targowa, Gdansk

Lukte, smake, oppleve, shoppe. Få med deg markedshallen Hala Targowa. Foto: halatargowa.pl

Rimelig spa. Polen frister med muligheten til deilige behandlinger uten frykt for å sprenge feriebudsjettet. Så vi sier bare: Nyt! Vi kan varmt anbefale Mera Spa, Sheraton, Sofitel, Grad og Haffner i Sopot, samt Hotel Gdansk. Det finnes mange herlige spabehandlinger å velge mellom, også steder der det er mulig å ta med barna.

Og etter noen timer med massasje er det jo ikke feil med strålende sol og blått hav. Opplev den fantastiske polske rivieraen med nydelige strender og et helt annet prisnivå enn vi er vant til i Norge.

Spa i Polen, Sopot

Pause. Polen tilbyr spa-opplevelser som ikke sprenger feriebudsjettet. Foto: Meraspa.pl

Spise og sove. Hvor du velger å bo avhenger av hva slags ferie du ønsker deg. Med barn i baksetet anbefaler vi badebyen Sopot, cirka 14 kilometer nord for Gdansk. Sopot beskrives for øvrig også som det ultimate spa-stedet. I Sopot finner du en mengde morsomme aktivitetstilbud tilpasset barn.

Gdansk var en av de viktigste handelsbyene under Hansatiden og er i dag en by med spennende historie og mange kulturskatter. Hotelltilbudene er mange og gode. Ønsker du mindre turister og en helt annen opplevelse, sjekk ut øya Sobieszewo utenfor Gdansk.

Gdynia har en fin strandboulevard, Skwer Kosciuski, for intens livsnytelse. Du får en lekker middag med godt drikke til halvparten av prisen hjemme. De lange sandstrendene har gjort byen til en populær badeby, og overnattingsmulighetene er mange.

Gode tilbud på hotell i Gdansk, Gdynia og Sopot

Gdansk. Havneby og badeperle

Gdansk var en av de viktigste handelsbyene under Hansatiden. Byen blir av mange kalt Polens Nice, med nydelige sandstrender og lange strandpromenader. 

Huskeliste: 8 ting du MÅ gjøre i Polen

  1. Hos Gdynia Akvarium finner du over 1500 levende organismer fordelt på 250 arter. Blant annet haier, blekksprut, sjøhester, krokodiller og skilpadder.
  1. En av Polens største dyreparker ligger i Gdansk. Si hei til nærmere 200 pattedyr, fugler, reptiler, amfibier og fisker i Gdansk Zoo.
  1. Spa! Mera Spa i Sopot er en klar favoritt blant barnefamiliene. Her finnes lekerom for de minste, familierom, herlige basseng og mulighet for felles spabehandling for barn og foreldre. Hva sier du til sjokolademassasje?
  1. I Sopot finner du vannlandet Aquapark der du kan kjøre vannsklie, bade i boblebadet eller svømme rundt i den 70 meter lange fossen (hvis du tør).
  1. Gamlebyen i Gdansk er et must. Der kan dere ta turen opp i verdens største mursteinkatedral, hvor du kan se langt og ta fine bilder.
  1. I Polen får dere en deilig treretters middag til en brøkdel av norske priser. Det må utnyttes!
  1. Ta toget til Malbork, her kan dere vandre rundt i et gammelt og spennende middelalderslott!
  1. Besøk Jastarnia eller Hel, som ligger på halvøya som omslutter byene. Der er det flotte strender og masse vannsport.

Klar for Polen? Se fergerutene her