Magiske julemarkeder

Magiske julemarkeder – mat, kos og tradisjon

Tyskland | Ingen kommentarer

Opplev levende kulturhistorie på nært hold. Kjenn duften av rykende varm glühwein, glaserte epler og brente mandler. Se lysene i vintermørket og de vakkert, opplyste historiske stedene.

I november starter de populære julemarkedene i Tyskland. Få land er så opptatt av julen og julemarkeder som Tyskland. Dette er en tradisjon både for den kulturinteresserte, og for deg som elsker shopping og julestemning.

Lubeck_kollage-840x323

Julemarked i Lübeck – en fest for enhver smak

Opplev kunsthåndverk og ta et glass glühwein i den historiske bykjernen ved rådhustorget og gågaten Breite Strasse. Nyt en enestående utsikt over Lübeck fra pariserhjulet på Koberg.

Få med deg kunsthåndverkmarkedet ved Heiligen-Geist-hospitalet. Sulten? Ikke gå klipp av markedets nystekte vafler. Har du med deg barna, er eventyrskogen ved siden av Mariakirken en selvfølge. Her møter du kjente eventyrfigurer som Tornerose og Hans og Grete.

Juleshopping
Denne sjarmerende byen er perfekt for shopping, med gangavstand til det aller meste. Gå langs Breite Strasse, en populær shopping- og gågate i gamlebyen. Besøk også de gamle saltlagrene som er gjort om til lekre motebutikker. Å kjøpe marsipan er «et must» – og den perfekte julegaven fra den gamle hansabyen.

Mat og drikke
Sugen på publivet? Mange av pubene ligger ved gaten An der Untertrave som går ved vollgraven. Et godt tips er Finnegan, en trivelig irsk pub. Andre gode steder er Friends, Paulaner´s og Mac Thomas som ofte har en trubadur på plass.. Det finnes mengder av gode restauranter i Lübeck. En av disse er Historischer Weinkeller, en førsteklasses restaurant i lokalene til en vinkjeller fra 1100-tallet.

Tips
Besøk legendariske Café Niederegger, marsipanens festning. Dette står på må-besøke-lista når du er i Lübeck. Her er det blitt solgt marsipan med kjærlighet siden 1806.

Hamburg_kollage-840x323

Julemagi i Hamburg – trendy hansaby med maritim sjarm

I slutten av november hvert år forvandles Hamburg til et juleeventyr. Vakrest er det historiske julemarkedet ved Rådhusplassen med sine markedsboder, vakre håndverk og gode dufter. Mest iøynefallende er nok julemarkedet Santa Pauli på Reeperbahn som lokker med levende musikk hver dag.

Juleshopping
Elsker du shopping? Da har du kommet til rett sted. Hamburg er et mekka for deg som liker å handle. Fristelsene åpenbarer seg på Colonnaden, Hamburgs eldste gågate, i Mönckebergstrasse den eldste shoppinggaten nær sentralstasjonen, innkjøpstempelet Europa-Passagen like ved Alster, i gågaten Spitalerstrasse, eksklusiv shopping ved Neuer Wall og praktboulevarden Jungfernstieg rett ved Alster.

Mat og drikke
Her finner du et stort utvalg av restauranter, barer og kaféer. Hamburg er også et av Tysklands beste steder for å spise fisk og skalldyr. Ikke gå glipp av den tradisjonelle tyske husmannskosten som ofte inneholder «Birnen, Bohen og Speck» – pærer, bønner og bacon.  I Hamburg finner du både restauranter som smykker seg med Michelin-stjerner og billige bratwurst-boder. Smak deg frem.

Tips
Besøk Chocoversum – sjokolademuseet i hjertet i av Hamburg. Oppdag, opplev og test selv. Bli med på en 90 minutters nytelsesreise. Sjokolade gjør deg glad! Perfekt julegave er det også.

julberlinshutterstock_122770234_blogg-840x559

Berlin – et glitrende juleeventyr

Velg blant over 50 ulike julemarkeder rundt om i Berlin. Fra en av de triveligste og mest populære på historiske Gendarmenmark på Berlins vakreste torg, til julekos på Alexanderplatz, Potsdammer Platz og Gedächtniskirche. Schloss Charlottenburg er en severdighet i seg selv, men gir også en vakker ramme til et flott julemarkedet.
Men Berlin er mye mer enn julemarkeder.

Juleshopping
Ikke gå glipp av julehandelen på KaDeWe, Berlins mest berømte varehus som er overdådig pyntet ved juletider. Nyt ulike delikatesser og noe godt å drikke mens du hviler beina. Berlin er virkelig et shopping-paradis med alt fra tradisjonelle butikker og store moderne gallerier til små butikker og antikke markeder. Eksklusiv shopping på Kurfürstendamm, gallerier slik som Alexa nær Alexanderplatz, galleri Lafayette, Potsdamer Platz Arkaden, Stilwerk i Charlottenburg og små butikker rundt Hachescher Markt og vintagebutikker i nærheten av Kreuzberg. Tips: Rett utenfor Berlin finner du et stort og populært fabrikkutsalg – McArthurGlen Designer Outlet.

Mat og drikke
Berlin byr alt fra trendy gourmetrestauranter som Volt og Pauly Saal, til internasjonale og lokale kjøkken til koselige kaféer, populære puber og godt besøkte gatekjøkken.

Berlin har mange mikrobryggerier. Et populært sted er Brauhaus Lemke med perfekt beliggenhet nær Alexanderplatz og Hackescher Markt. Her tilbys du lagerøl med nøtteaktig smak, Lemke Pils, en fruktig og lett Weizen eller hva sier du til en imperial staout, alkoholsterk og smakfull?

Et annet tips er Das Meisterstück på Hausvogteiplatz i Mitte – pølse og øl fra mikrobryggeri. Her møter du et imponerende ølutvalg i et fantastisk lokale. Håndverket står i sentrum når man lager verdens beste øl, pølse og brød.

Tips
Besøk Kadó – et paradis for lakriselskeren. Stedet minner om et gammeldags apotek med lakris fra hele verden. Elsker du naturlig, søt, salt eller med salmiakksmak? Her finnes noe for alle. Du finner også Kadó på Hackescher Markt der de har marked hver lørdag mellom 10-16.30.

Anna Blume ikke bare en blomsterbutikk, men fremfor alt en kafé med herlig frokost og godt bakverk. Stedet har fått sitt navn etter et dikt «An Anna Blume», til Anna Blomst. Kortversjonen: Herlig atmosfære og hyggelig personale.

 

Julemarked i Rostock – mye fest og god stemning

Hvis du bare besøker ett julemarked, la det bli Rostock i år. Dette markedet er kjent for å være et av de vakreste i Tyskland. Her kan du nyte eventyrmarkedet ved universitetsplassen, julemarkedet ved Marienkirche, Kröperliner Strasse og eventyrskogen for alle barn. Rostock er en fantastisk hansaby med vakker arkitektur. Et besøk har kan enkelt kombineres med et besøk i Berlin.

Juleshopping
Velkommen til en flott shoppingby med gode muligheter for julegaveinnkjøp. Du finner det meste på Kröperlinerstrasse som fylles av julesanger og julepynt frem til jul.

Mat & drikke
Rostock byr på mange trivelige puber og restauranter. Altstädter Stuben med koselig atmosfære og gode tyske retter. Har du lyst på kjøtt, kan Rosmarin’o Steakhouse være et alternativ med god mat og fin beliggenhet. Eller hva med en god kaffekopp med tilbehør i den gamle Likørfabrikken i utkanten av gamlebyen? Her kan du også spise frokost eller annet lett mat.

Tips
Besøk mikrobryggeriet Alten Fritz. Et koselig bryggeri der du kan nyte en kald øl og god mat.

Rostock_kollage-840x323