En fantastisk Olsson fyller 70!

Vår historie | Ingen kommentarer

Det hele startet ved kjøkkenbordet da Dan Sten Olsson var bare 15 år gammel: Stena Lines reise. I dag er han vår hovedeier, styreleder og konsernsjef, og nå fyller han 70 år! Det har vært mange spennende og innholdsrike år siden starten – vi tok en prat med han for å høre litt om reisen.  

Da Dan Sten var 15 år startet hans far, Sten Allan Olsson, Stena Line. Dan Sten husker tilbake til den hendelsesrike tiden:
– Det var spennende å følge det hele fra kjøkkenbenken. Når pappa kom hjem fra jobb tok han på seg «telefonbuksene» og begynte å ringe rundt. Da satt jeg ofte og hørte på, mimrer Dan Sten.

Ett år senere dro Dan på en av sine første seilinger med far Sten A. Olssons nye ferjerederi. Det var en klassetur med fartøyet Wappen von Hamburg, som gikk fra Göteborg til Danmark. Denne reisen skulle vise seg å bli en veldig spesiell reise: På reisen var nemlig kjæresten Jane med, som i dag er hans kone!

– Ja, det var en morsom reise, smiler Dan Sten Olsson når vi møter han i arbeidsrommet på hovedkontoret i Göteborg. Så ikke bare Stena Lines reise startet i 1962, men også forholdet hans til Jane skulle blomstre dette første virksomhetsåret.

 

Like vel var det ikke før i 1972, etter en eksamen som siviløkonom ved Handelshøyskolen i Göteborg, diverse praktikantplasser og jobb, at Dan Sten begynte å jobbe i Stena-konsernet. Siden da har han vært trofast til Stena Line, men det var aldri en selvfølge at han skulle gå i sine fars fotspor:

– Jeg ville egentlig bli historiker, jeg! Men etter å ha tenkt meg litt om, synes jeg dette virket morsommere.

Dan Stens første viktige avgjørelse i foretaket var nok da han gikk mot farens forslag om å dra til New York og studere tankskip. Han mente at fremtiden lå i passasjerskip, og stod på sitt. Dette skulle vise seg å være et smart trekk, og noe vi på Stena Line er veldig glade for i dag.

– Jeg synes at fergetrafikken virket mer lovende på denne tiden. Vi har jo i senere tid også utviklet en tankvirksomhet, men akkurat der og da hadde jeg faktisk rett, konstaterer han.

– Egentlig er det jo ikke noe som er mer moro enn å drive en fergevirksomhet! Optimisme er den røde tråden gjennom hele bedriftens utvikling. Utover effektive transportreiser ønsker vi å tilby produkter, opplevelser og tjenester som kundene våre har umiddelbar glede av. Det er et helt fantastisk miljø å arbeide i!

Til tross for stor fremgang, har ikke ting alltid gått på skinner, men her har Dan Stens innstilling til bedriften spilt en stor rolle.
– Konjunkturer og trender har skapt både trusler og muligheter gjennom årene. For oss er det viktig å huske at verden ikke går under bare fordi man går gjennom en dårlig periode. I prinsippet finnes det ingen dårlige bedrifter, bare dårlig ledelse. Til sist er det denne troen, sammen med troen på oss selv som har gitt oss mot til å utvikle virksomheten.

Hva anser du som de største milepælene gjennom årene for Stena Line?
– Da den første bilfergen Stena Danica kom.
– Da vi startet med pakkereiser.
– Den gangen vi løftet Danmarksfergene slik at vi fikk to lastebildekk istedenfor ett. «Dette er den største innovasjonen jeg selv har vært ansvarlig for. Etterhvert gjorde dette grepet at vi utkonkurrerte Sessanlinjen» legger Dan Sten til.

Når man først snakker om innovasjoner, er dette noe som ligger Dan Sten spesielt nært, og noe han gjerne oppmuntrer alle ansatte til å bidra til, og skape forutsetninger for. Mye av den enorme utvikling som har skjedd innenfor Stena og Stena Line disse 55 årene har skjedd takket være nytenking.

– Innovasjoner er fantastisk! Det beste eksempelet på en innovasjon er når to medarbeidere sammen bestemmer seg for å flytte et skap fra én side av kontoret til et annet for å øke produktiviteten. Det trenger ikke være større enn det!
På spørmålet om hva pappa Sten skulle sagt til han om bedriften i dag, kommer svaret med et smil:

– Han skulle nok sagt noe sånt som «Jøss, så bra det har gått!» også ville han nok lagt til et «Du passer vel på å spare penger for fremtiden og tyngre tider?».
Og med disse herlige ordene vil vi gjerne ønske jubilanten masse til lykke med dagen, og tre ganger hurra! Hipp-hipp hurra, hurra, HURRA!