Fastelavn i Danmark – ulike tradisjoner mellom skandinaviske land

Danmark | Ingen kommentarer

Man skulle kanskje tro at danske og norske tradisjoner var like, så nært vi ligger i både geografi og språk, men visste du at danskene feirer fastelavn litt annerledes enn i Norge? Enten du skal være med på feiringen hos Scandic The Reef i Danmark, eller bare er nysgjerrig på de danske tradisjonene, finner du her noen morsomme fakta om den danske fastelavn:

Jente med ansiktsmaling som kanin eller annet søtt dyr

Utkledning og masker

Februar er gjerne måneden for karneval flere steder i verden, men i Danmark feirer man gjerne fastelavn med en fastelavnsfest på fastelavnssøndagen. Når man er invitert til fastelavnsfest, ankommer man utkledd. Det er kun fantasien som setter grenser for utkledningen, og der er derfor ikke noe tema (som eks. halloween, hvor utkledningen skal være skummel). Det er tradisjon at man til fastelavn enten har ansiktsmaling eller bærer en maske. Derfor er det også mange, som på fastelavnssøndag klipper en maske i papp og dekorerer den med paljetter, glitter, perler og fjær.

 

tønne malt i ulike farger med en svart katt i papir utenpå

Tøndeslagning / slå katten af tønden

Selv om enkelte barnehager leker “katten ut av sekken” i Norge, har du kanskje ikke hørt om den danske versjonen “katten af tønden” som står sterkt i Danmark. I gamle dager trodde man at sorte katter var et tegn på onde ånder, og at hvis man slo ihjel en sort katt, så kunne man unngå livets dårligdommer (sykdom, død, ulykke osv). Derfor ble det en tradisjon i Danmark at man samlet seg på byens torv, puttet en sort katt i en tønne, slo tønnen i stykker, og når katten slapp ut skulle man piske katten med grener og kvister til den døde. Akkurat sånn foregår det heldigvis ikke i dag.

I dag henger man opp en tønne, gjerne malt i masse farger med en sort katt tegnet på. Tønnen fyller de med godteri, og barn får slå på tønnen til den faller fra hverandre og godteriet faller ut. I forbindelse med tønne-slåingen kårer de en “kattedronning” og “kattekonge”. Det er litt ulike tradisjoner på hvordan man kårer de ulike, men det er ofte slik at den første som slår hull på tønnen blir kåret ”kattedronning”, mens personen som slår bunnen ut av tønnen (så godteriet faller ut) blir kåret ”kattekonge”. Både kattekongen og kattedronningen får en krone på, som de bærer resten av dagen.

 

Raslen

På samme måte som nordmenn går julebukk, går danske barn “raslen” på fastelavn. Denne tradisjonen har, som julebukk, blitt stadig mer byttet ut med Halloween og “trick or treat”, men om man går raslen til fastelavn gjør man dette når man er utkledd, og synger: ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”. De som får besøk gir enten penger, godteri eller frukt.

 

Fastelavnsboller

Danskene spiser også fastelavnsboller slik som i Norge, men i Danmark kan du få tak i fastelavnsboller allerede fra januar (!). Her har vi kanskje noe å lære? I dag finnes det også to slags fastelavnsboller i Danmark: Den tradisjonelle fastelavnsbollen minner om den norske, som er en hvetebolle fylt med vaniljekrem, bare med glasur på toppen, mens den litt nyere fastelavnsbollen er laget av wienerbrød. Fastelavnsbollen med wienerbrød fås i to utgaver – med og uten krem. Den uten krem likner en klassisk dansk wienerbrødskake, som er fylt med enten vaniljekrem, bringebærsyltetøy eller sviskemos. Den med krem er en bolle av wienerbrøddeig, som er skåret i to og fylt med krem og vaniljekrem. I dag kan man like vel få dem med mange slags fyll, hvor kremen er tilsatt smak av frukt eller bær og vaniljekremen kan erstattes med nougat, sjokolade, remonce eller noe annet lekkert.

 

Vil du være med å oppleve en ekte dansk fastelavn? Bli med på Scandic The Reef sin fastelavnsfest og få med inngang på det tropiske badelandet sammen med festen.