Sov på slott eller herregård i Nord-Jylland

Med et herskapelig blikk på Nord-Jylland

Danmark | Ingen kommentarer

Visste du at Napoleons servise befinner seg på Nord-Jylland? Bo på en herregård og dra på slottsferie nord i Danmark.

Slottene og herregårdene på Nord-Jylland har alle en historie å fortelle. Bli med på en rundtur tilbake til riktig gamle «gamledager».

Tilbake i tid på Knivholt

Vest for Frederikshavn, kun seks minutter unna med bil på hovedveien til Hjørring, finner du Knivholt hovedgård. Drar du med bil rett fra båten er dette den første herregården du bør besøke på turen. Gården, som kan dateres tilbake til 1300-tallet, har mange spennende historier og hvisk i veggene. Likevel finner du ingen spøkelser, merkelig nok. Den nesten 600 år gamle gården er visstnok helt fri for spøkelser, til tross for sin heftige historie. Her har det vært forsøk på giftmord, selveste H.C Andersen har vært på besøk – og hagen er så vakker at den blir omtalt som områdets aller vakreste.

Knivholt_hage

Hagen på Knivholt herregård er kjent for å være vakker. Ⓒ Visit Denmark.

I dag brukes Knivholt hovedgård til en rekke ulike arrangementer året rundt, men også kulturelle begivenheter som utstillinger, konserter, kurs og tilbake-i-tid-leirskole for barn.

Les mer om Knivholt hovedgård

 

Krutt, kanoner og gåsehud

Bangsbo_kanoner

Bangsbo museum i idylliske omgivelser. Ⓒ Visit Denmark.

Er du glad i historie og nysgjerrig på det paranormale, bør du ta turen innom herregården Bangsbo. Den gamle gården fra 1364, som i dag er et kystmuseum og arkiv, ligger bare åtte minutter unna Frederikshavn med bil. Her finner du lokalhistorie i massevis. Museet huser alt fra gamle skip, og militærhistoriske gjenstander, til et svært kruttårn og Nord-Europas største samling av hårkunst. Og her er det ikke snakk om smykker til håret, men smykker laget av hår. Av alle ting.

Hjemsøkt historie

Gåsehudfaktoren på Bangsbo kommer imidlertid verken av krutt, kanoner eller hårsmykker, men av historiene om gamle fru Ingeborg Skeels. Fru Ingeborg, en tidligere eier av Bangsbo herregård, går nemlig igjen i gangene (sies det). For at det skal være levelig for folk å være på den gamle herregården, er hun nødt til å ha en oppredd seng med sengehalm tilgjengelig til enhver tid – ellers kan det brått begynne å spøke!

Tar du turen til Voergaard slott kan det hende du møter henne der og. Fru Ingeborg er nemlig observert flere andre steder. Kort fortalt var hun ei dame som var godt kjent blant lokalbefolkningen – og det var ikke for å være snill, for å si det mildt. Blant annet skal hun angivelig ha druknet en arkitekt fra å forhindre at han bygget et slott som var større og bedre enn Voergaard.

Les mer om Bangsbo museum og arkiv

 

Middelalderdager og kongelige møbler

Slottet Voergaard

Voergaard slott i all sin prakt. Ⓒ Visit Denmark.

Beskyttet bak brede vollgraver og metertykke murer, finner du Danmarks vakreste renessanseslott – Voergaard. Hvis det tidlig en morgen legger seg litt tåke lags de høye murene, kan slottet til forveksling nesten likne litt på Galtvort i Harry Potter. I tillegg til å være et spektakulært og historisk bygg, har Voergaard også en spennende kunstsamling som virkelig er verdt turen i seg selv om du har et snev av kunstinteresse. Her finner du nemlig en rekke malerier fra kjente kunstnere som Goya, Rubens, Watteau og El Greco, men også gamle møbler. Se kostbare og eksklusive renessansesofaer laget for franske kongestumper som Ludvig XIV og Ludvig XVI. Samlingen inneholder også en del av Marie-Antionettes personlige innbo, blant annet et glass-servise med Napoleons monogram inngravert.

Kongelige møbler og middelalderstemning på Voergaard.

Kongelige møbler og middelalderstemning på Voergaard slott. Voergaard Ⓒ 2015.

Blodig alvor

Den eldste delen av slottet kan dateres tilbake til 1481, og er heller ikke fri for spøkelseshistorier, naturligvis. Kryp ned i fangekjelleren og lytt til klagesangen som sies å kunne høres i de gamle kjellermurene, eller ta en spasertur til det nordøstlige tårnværelset. Her finnes det angivelig en blodflekk på gulvet som ikke lar seg vaske bort. Under en renovering av slottet i 1997 ble flekken rengjort og forsvant, men kom på mystisk vis tilbake igjen like etterpå. Grøss og gru … Tør du?

Spøker på Voergaard

Tør du ta turen innom fangekjelleren? © 2015 iStockphoto LP

Tilbake til middelalderen

På Voergaard ligger historiene som utallige bokmerker i de gamle steinmurene. Tar du i bruk litt fantasi, er det ikke vanskelig å la seg føre tilbake i tid – faktisk så langt tilbake som til middelalderen.

I juli arrangeres dessuten middelalderdager på slottet, og da kan du stå ansikt til ansikt med tidsriktige tjenere, edle riddere i skinnende rustninger og munker.

Les mer om Voergaard slott

 

Herregården Odden

Odden er Danmarks nordligste herregård, og kan dateres tilbake til midten av 1400-tallet. Opprinnelig var gården omringet av vollgraver på toppen av en odde. På den måten var den godt beskyttet mot inntrengere, og derav navnet «odden».

Dansk kunst

For deg som er interessert i dansk kunst er dette absolutt en plass verdt et besøk. Se Victor Petersens store, offentlige samling av J.F. Willumsens malerier og skisser. Willumsen (1863–1958) var en av pionerne bak det moderne gjennombruddet i dansk billedkunst på 1900-tallet. Han lagde aller flest malerier, men var og en dyktig fotograf, billedhugger, keramiker og arkitekt.

Sov herskaplig

Herregården ligger 35 minutter unna Frederikshavn, og om du ønsker overnatting kan du sove i gjesteleiligheten. Her kan du leie for ei uke, eller to dager med bed and breakfast. Herregården er stengt for 2015, men åpner i mars 2016. Overnatting kan forhåndsbestilles for neste år allerede nå.

Les mer om herregården Odden

Dronninglund-slott

Sov herskaplig på Dronninglund slott © Visit Denmark.

Slott og herregårder med overnattingsmuligheter:

35 minutter med bil fra Frederikshavn.

32 minutter med bil fra Frederikshavn.

45 minutter med bil fra Frederikshavn.