Surfing i Danmark – en aktivitet for hele familien!

Danmark | Ingen kommentarer

Drømmer du om endeløse strender, surfing og palmer? Det kan du faktisk oppleve på Vesterhavskysten i Danmark! Minus palmene da…
Klitmøller kalles Cold Hawaii og er en av Europas mest populære strender for surfing. Surfing er slett ikke en ekstremsport, men en aktivitet for hele familien og i Klitmøller er det mulig å melde seg på surfekurs.

Klitmøller er et bittelite tettsted rett sør for Hanstholm, mest kjent som Danmarks største fiskehavn og for kalkklippen.  Men for surfere i hele Europa er området kjent som Cold Hawaii, som strekker seg fra Agger i sør til Hanstholm i nord og omfatter ca. 30 steder hvor det kan surfes. Klitmøller regnes som ‘hovedstaden’ i Cold Hawaii.
Tettstedet med ca 800 fastboende har intet mindre enn to surfebutikker som holder surfekurs på alle nivåer. Det var på begynnelsen av 80-tallet at vindsurferne begynte å komme til Klitmøller og utforske kysten i området som kalles Thy.

Grunnen til at de kom var selvfølgelig at området er eksponert for alt av vind og bølger som kommer rett inn fra Nordsjøen. Det gjør at man neste til enhver tid kan finne gode bølger eller få god vind.
Området er et mekka for alle typer surfing som vindsurfing, kitesurfing, bølgesurfing,  SUP (stand up padle) og skulle det mot normalt hverken blåse eller være bølger kan du prøve wakeboard i kabelbanen som ligger Thisted, 20 min inn i landet. Surfeskolene holder kurs i alle disipliner, så her er det bare å velge hva du vil prøve.

Surfin’ Klitmøller

Vi ankom Klitmøller en vakker sensommerdag da det blåste kraftig og vindsurferne var i ekstase. Faktisk blåste det så mye at da vi tok en kaffe hos surfebutikken Cold Hawaii blåste skummet av Cappuccinoen! Vi tok en prat med innehaveren Vahine Itchner som er tidligere dobbel danskmester i surfing og som har drevet butikken siden 2010. Hun forteller at det er faktisk familier som utgjør den største kursgruppen.
Vahinne forteller entusiastisk tilværelsen i Klitmøller og butikken som drives sammen med mannen. De selger våtdrakter og egenproduserte surfbrett , driver surfeskole og har surfcamps. Selv om surfing i aller høyeste grad forbindes med sommer er det faktiske på høsten og vinteren bølgene er best. Da ruller det inn tunge dønninger som er skapt av vinterstormer nord i Atlanteren. Inspirert av det hele bestiller vi plass på neste surfekurs og går for å skifte.

På surfekurs

Å ta på våtdrakt er ikke bare lett. Etter å ha strevd litt og hjulpet hverandre fikk vi vrikket og ålt oss i våtdraktene. Vi fikk utlevert hvert vårt longboard, et ekstra langt og stort brett, som passer bra for nybegynnere. Deretter spaserte vi i samlet tropp ned til stranda anført av surfeinstruktøren.
Her ble vi stilt opp på rekke og fikk instruksjon om hvordan vi padler og ikke minst hvordan man reiser seg fra liggende til stående stilling på brettet. Det viste seg raskt å ikke være så enkelt som det så ut som. Her måtte det terpes og vi spratt opp og ned i noe som lignet på god gammel sirkelgymnastikk. For øvrig glimrende oppvarming før det bar ut i bølgene.

Heller ikke det å stå på surfbrettet viser seg å være så lett som det ser ut som. Det ble mye padling, fall og håpløse forsøk samt svelging av en del saltvann før vi var opp å stå på brettet. Og for en følelse! Verdensmesterfølelse! Selv om det ikke var lange turen på brettet så var det en helt ubeskrivelig følelse å skli bortover, majestetisk er vel ikke riktig ord, men oppreist og følelsen av å ri på et dyr. Ren lykke!

Fun fact: når du surfer på en bølge rir du på ren energi, i motsetning til lignende idretter hvor det er det tyngdekraften du leker med.

Surf over alt

Det er morsomt å se at surfing gjennomsyrer hele området. På tross at man er langt ute på den Danske landsbygda er det biler med surfutstyr på taket over alt, det er lokalt surføl å få i butikkene, det er surfyoga og surfmassasje å få.
Hvis dere blir forsynt av strand og surfing har Thy området massevis av andre aktiviteter å by på. Litt lenger inn i landet er det gode muligheter for kayak, kano og hest. Thy er et område med mange muligheter og et veldig vakkert sted.

Overnatting

Trenger du tips til overnatting i nærheten kan vi trygt anbefale Nystrup Camping som ligger i gåavstand. Her kan du slå opp telt, komme med campingvognen eller leie forskjellige hytter etter budsjett. Fellesrom og toalettfasiliteter var pene og rene. De har også en rekke aktiviteter for barn og leier ut sykler. Betjeningen var særs hyggelige og solgte ferkt brød og rundstykker til frokost. Anbefales!

Surfs up!

Praktisk info: