Hvordan flyter skip?

Om bord | Ingen kommentarer

Har du noensinne tenkt på hvorfor enkelte ting flyter, mens andre ikke gjør det? Det har Sigurd, vår cruisevert på Stena Danica, og medvert skipsarkitekt Lillie i vår nye nett-TV-serie “Hvordan virker det?”. Der vil de besvare spørsmål om hvorfor båter flyter, samt nye spennende spørsmål annenhver uke. For hvordan kan egentlig disse tunge skipene flyte? Og hva betyr “oppdrift”? Den greske matematikeren Arkimedes spurte nok seg selv noen av de samme spørsmålene for over 3000 år siden.

Faktisk startet løsningen på dette spørsmålet i et badekar, med en helt annen problemstilling: Arkimedes måtte finne ut volumet og massen av en gjenstand av ikke-rektangulær form. Kong Hiero II hadde nemlig bedt Arkimedes om å avgjøre om kronen han nettopp hadde kjøpt var laget av rent gull, eller om det var gull blandet ut med sølv.

Det sies at Arkimedes skulle ta et bad da han reflekterte rundt kongens spørsmål. Da han senket seg ned i badekaret steg vannet, og noe av vannet rant ut på gulvet. Istedenfor å hente moppen skal Arkimedes ha ropt ut “Eureka!” (“Jeg har det!”), hvorpå han løp ut i gaten utenfor, splitter naken!

Vår kjære helt hadde nemlig oppdaget at han kunne bruke det stigende vannet for å finne ut kronens volum og masse. Han trengte bare å se på forholdet mellom vannet før man senket gjenstanden, og hvor mye av vannet gjenstanden fortrengte. Denne metoden førte til det vi i dag kaller Arkimedes-prinsippet. Noe som igjen fører oss galant tilbake til spørsmålet:  Hvorfor flyter enkelte gjenstander, mens andre ikke gjør det?

Se første episode av vår nett-TV-serie på Facebook for norsk tekst, eller Youtube under for å få hele svaret på hvorfor skip egentlig flyter:


P.s. Nysgjerrig på kulissene? De fleste av våre episoder blir tatt opp hos Klubb Maritim Göteborg som interesserer seg stort for sjøfartshistorie. De tar blant annet vare på Stena Lines eldre arkiver, og står dessuten bak flere av våre historiske innlegg her på bloggen. Det er også de som har skrevet boken “Stena Line – historien om et fergerederi”.