tryllekunstner-erling-solland

En magisk skoleferie

Om bord | Ingen kommentarer

Erling Solland har jobbet som tryllekunstner i mer enn 33 år. Sånt blir det ordentlig magi av, og du møter han på Stena Saga.

Da presten på førskolen spurte lille Erling Solland om hva han skulle bli når han ble stor, hadde han to svar. Han skulle enten bli prest …

– Eller en ekte tryllekunstner!

Tre tiår senere er det nettopp det han er, en ekte tryllekunstner. Men Erling Solland har flere titler: Illusjonist, teaterkonsulent, fakir og buktaler. Men først og fremst er han en tryllekunstner av «den gamle skolen». Da han startet, fantes det ingen Google, og det var ikke mulig å lære trylling via YouTube. Skulle man bli noe, eller lære noe, måtte man kjøpe trylle-esker og bli medlem av Magiske Junior Cirkel – bare for å få tilgang til nye, hemmelige trylletriks.

– Som tiåring hadde jeg brukt opp alle sparepengene mine på trylle-esker hos Egelos tryllebutikk ved Idunsgate i Oslo. Da det ikke fantes noe mer nytt jeg kunne lære meg, bestemte jeg meg for å lyve på alderen for å bli medlem av Magiske Junior Cirkel, som på den tiden hadde tolvårsgrense, humrer Solland.

Magi på hjernen

Tryllekunstneren har jobbet som profesjonell artist siden 1983, men har tryllet hele sitt voksne liv. Han er kanskje mest kjent som illusjonist, men behersker også andre former innen magi- og underholdningsbransjen – noe som også gjør han helt spesiell. Nesten litt magisk.

I tenårene, da tryllingen ble lagt litt på hylla, begynte han med fakirkunster. Han ville lære noe nytt – og det gjorde han. Ildhjul og sluking av både flammer, sverd og barberblader. Erling Solland lærte seg alt, tok magien ned fra hylla igjen og skapte nye show. Det var tross alt magien som lå hjertet nærmest.

– Jeg tror egentlig jeg aldri kobler helt av. Magien er liksom alltid i tankene mine. Det kan være at jeg hører en låt på radioen, også tenker jeg: «Den! Den sangen der bare jeg lage noe til.»

trylleshow-med-erling-solland

Helt ut til fingerspissene

Solland er også en travelt opptatt mann, uten at det gjør ham noen ting. En dyktig sjonglør må ha mange baller i luften, og det er ikke uvanlig at han gjør fra tre til syv show daglig.

– Jeg er en kreativ sjel, og jeg liker å ha en del ting å holde på med.

Han tror at noe av grunnen til at han har kunnet holde på så lenge som han har gjort, er fordi han lager alle tingene sine selv. Han tar selv ansvar for kostymer, rekvisita, det som trengs til showet, til triksene sine – og det er det ikke mange i dag som gjør.

– Jeg prøver å være så original som mulig, og hvis det ikke går, sørger jeg alltid for at det er noe av meg i det jeg gjør uansett. Det er blitt så lettvint i dag å gå den lette veien med å kopiere andre. Uansett om det er triks eller replikker, sier han og legger til:

– Men da ender de jo opp som «coverartister». Akkurat slik som hos musikkartister må også tryllekunstnere jobbe frem sin helt egen «sound».

Solland og svana

Som tryllekunstner har Erling Solland hatt mange oppdragsgivere, men spesielt en har han jobbet med ekstra lenge. Hun er om lag 166 meter lang, og veier 25 905 tonn – vakre MS Stena Saga.

– 16 år tror jeg det er blitt. Jeg har jobbet mange somre og ferier på den båten, så litt sjøvant er jeg jo blitt, sier Solland.

Hvert år lager Solland et nytt show for båtgjestene, og har på det meste hatt opptil tre opptrender om dagen. Det inkluderer trylleskole for barna, barne- og familieshow, og kveldsshow for de voksne.

Her gjør han alt fra de klassiske triksene, som å trylle frem penger fra løse luften, til de mer originale, store triksene som får deg til å sitte med haka på knærne i undring.

– Det er så mye som skal være moderne i dag, men min erfaring har vist at folk lar seg imponere av det enkle også. Misforstå meg rett, for det er gjerne de «enkleste» triksene som er vanskeligst å lære, men også de triksene folk liker. Kanskje spesielt barn.

trylleshow-med-erling-solland -2

T for tålmodighet

Selv er tryllekunstneren glad i å trylle for de aller yngste. Det er lite som kan måle seg med beundringen og forventningen i øynene til dem som virkelig tror på magi. Dette er noe Solland kjenner igjen fra da han selv var liten, og hans eget møte med magien for første gang i tryllebutikken til Egelos.

– Jeg synes det er viktig at vi tar unger på alvor. I en verden hvor alt skal gå så fort, forventer de fleste at barn ikke har tålmodighet til noen ting. Det er ikke sant! Så lenge vi viser at vi ser dem, gir dem litt oppmerksomhet, og noe å tro på og noe å øve på, mener jeg at de kan få til hva som helst, sier Solland.

Han forteller om barn på trylleskolen om bord på Stena Saga som lærer ulike triks, og som øver i flere timer for å perfeksjonere og finpusse på teknikkene de har lært. De vil jo så gjerne imponere foreldrene.

– Jeg lar dem tenke selv og bruke fantasien. Og når barn gjør det, det er da det virkelig blir magisk.

Trolldom kjenner ingen alder

Men trylling er ikke bare for de aller yngste. Magi og trolldom har ingen aldersgrense.

– Og det er det som er så flott med magi! Sier Solland.

Til alle voksne som lurer på om de skal komme og se trylleshowene hans på Stena Saga, har han følgende å si:

– Kom for å bli underholdt. I en tid hvor alt er rasjonelt og man skal skjønne og vite alt, så er det litt godt å kjenne på den barnlige følelsen i kroppen igjen. Er det ikke? Kjenne hodet jobbe og få fantasien i gir. Jeg tror ikke det er sunt å søke svar i absolutt alt, sier Solland og legger til:

– Det er noe med å stole på hjertet, og bare se.

Erling_Illusjonist_sveve

 

Dette er et gammelt innlegg. Linjen Oslo-Frederikshavn-linjen seiler ikke lenger.