– Se på henne, hun er som en hvit svane!

Om bord | Ingen kommentarer

Ståle, Haakon og Per møtes på kaia. Foran dem ligger deres felles store lidenskap: Den 35 år gamle fruen Stena Saga.

Vi møter Ståle Hatlelid Karlsen (23), Haakon Mossin Gjøen (30), Per Nilsen (30) en litt grå dag på kaia i Oslo. Vi møtes for å snakke om kjærlighet. Haakon kikker ut på Saga som gjør seg klar til nok en ferd over Skagerrak.

– Hun har en plass i sjela mi, sukker han. Han legger armen rundt kompisen Per. Sammen feiret de nylig sine 30-årsdager om bord på Stena Line, og det gjorde de med «en dobbeltur»:

– Når du tar en dobbeltur betyr det at du reiser Oslo-Frederikshavn-Oslo-Frederikshavn-Oslo.

30 + 30 + mengder Stena-kjærlighet = drømmebursdag

Haakon og Per inviterte med seg venner, både fra Stena-kretser og andre kretser, og gavene ble pakket opp på en Captain’s Suite.
– Jeg fikk et Stena-kunstverk laget av perler, og til og med hjemmelagede ølbrikker med teksten «I love Stena Line», forteller Haakon. Disse går inn i samlingen av egenproduserte Stena-effekter (som t-skjortene de har på seg), for alle offisielle effekter har de selvfølgelig allerede.

Festmiddagen ble arrangert på Metropolitan.
– Metropolitan er en restaurant med klasse og fantastisk mat. Den er skikkelig utypisk danskebåten, så alle som har fordommer og tror at Stena kun er pommes frites og fyll, blir ganske overrasket over kvaliteten, reklamerer Haakon. Han har ikke lenger oversikten over antall seilaser han har hatt ved Stena Saga.
– Jeg sluttet å telle da jeg kom til 150 …

Gutta reiser mest i helgene, for i uka er de opptatte med jobb og familier. Haakon jobber i Posten, Per jobber i barnehage og Ståle jobber som it-rådgiver. Men de har en felles venninne. Og hun heter Saga.

vi-elsker-stena-1

Fridde om bord

Per forteller at han snart skal gifte seg – og brura møtte han selvfølgelig om bord på Stena Saga.
– Tenk, hun pleide bare å reise én gang i året før hun traff meg, ler Per som traff sin utkårede på et vorspiel på en Captain’s Class lugar. Etter noen turer til over Skagerrak sammen, skjønte han at han hadde funnet kvinnen i sitt liv – og han var klar til å fri:
– Jeg klarte å booke akkurat den samme lugaren, der vi traff hverandre første gang. Og så var det champis og ned på kne!

Per fikk sitt ja. Det første året de var sammen, hadde paret 27 seilaser med Stena Saga. Nylig ble Per også drukket ut av vennegjengen – selvfølgelig om bord på Stena Saga.
– Det var veldig moro, for de ansatte om bord gjorde skikkelig stas på meg. Jeg fikk gaver og drikkebonger. Og drikkebongene rakk jeg ikke bruke en gang, for jeg ble spandert på i baren også!

Har alltid vært noe spesielt med Stena Line

– Min aller første båttur var med Stena Line. Foreldrene våre tok oss med på Stena-turer fra vi var små gutter. Stena har liksom alltid vært der, forteller Ståle. Om kort tid skal Ståle selv bli pappa til ei lita jente.
– Hun skal få vokse opp på Stena Saga, og hun blir nok ikke gammel før hun skal på sin første tur, smiler den vordende far.

– Jeg tror du må være interessert i passasjerferger for å skjønne den lidenskapen som ligger i det. Men det er sikkert det samme for dem som er interessert i bil. Jeg finnes ikke interessert i bilmotorer og skjønner ikke deres greie, sier Per. Men Stena Saga sin motor derimot. Den er som musikk for de tre gutta.
– Det er en fantastisk følelse å stå på dekk, lene seg mot henne og kjenner rytmen, sier Per. Kompisene kunne ikke vært mer samstemte:

– Jeg kan drømme om den lyden når jeg er på jobb jeg, sier Ståle.
– Når jeg kjenner den lette ristingen fra motoren hennes, kjenner jeg meg som hjemme, sukker Haakon.

Forsøkte seg på utroskap

I forrige uke forsøkte Per seg på et eksperiment. Han reiste med Kiel-fergen. Når han skal fortelle om opplevelsen, rister han på hodet.
– Det funka rett og slett ikke. Det tok for lang tid. Man må nesten ta en dag fri fra jobb for å rekke båten. Alt var så stort og upersonlig. Nei, det var ikke det samme, sukker han.

Haakon har den fornuftige forklaringen:
– Jeg tror det har noe med 24-timerskonseptet å gjøre. Det er lett å planlegge. Og i helgen går det an å ta en dobbeltur uten å ta fri fra jobben.
Ståle tror det handler mest om følelser:
– Det har med sjel og sjarm å gjøre. Det er noe med atmosfæren om bord på Stena Saga som ingen andre har. De andre båtene som har egne promenader og ser ut som shoppingsentre!

Det er liten tvil om at dette er menn med både lidenskap, kjærlighet og en god dose nerdete interesse. Det er definitivt ikke sånn at båt er båt. Men folk eller heller ikke folk.
– De som reiser med Stena Saga prater med hverandre på en annen måte. Jeg har rett og slett fått et helt nytt sosialt liv på grunn av henne, sier Per.

Mangler én lugar for full pott

Haakon, Ståle og Per kjenner hverandre gjennom Stena Saga, og selv om kollegaer på jobben smiler litt av Stena-interessen deres av og til, så er ikke gutta i tvil om at de har valgt riktig vennegjeng.

– Vi treffer alltid hyggelige folk om bord, både folk vi kjenner fra før og nye kjente, forteller Per og mimrer og vorspiel og nachspiel, helgeturer, ferieturer, spontane turer og planlagte turer.

– Før holdt jeg styr på hvilke lugarer jeg hadde bodd på, i hvilke korridorer og på hvilke dekk. Jeg pleide å lage lister. Men det gjør jeg ikke lenger. Nå husker jeg det her, sier Ståle og peker på hodet.

– Når jeg rusler nedover en gang, så tenker jeg «her har jeg bodd» og «her har jeg bodd» og «der har jeg bodd», smiler han og innrømmer at han en gang måtte jukse litt for å få testet ut handikap-lugaren. – Det er klart at vi har som mål å teste ut alle fasiliteter og alle type lugarer, så vi måtte «lyve på oss et handikap» en gang for å få teste handikap-lugaren!

– Det er én lugar vi ikke har testet ennå, og det er cella, ler alle tre.

Drømmen om et flagg

De har så mange historier fra turene frem og tilbake mellom Oslo og Frederikshavn at de nesten bobler over. Noen av historiene påstår de ikke egner seg for denne bloggen i det hele tatt. Men historien om flagget vekker følelser hos 23-åringen som snart skal bli pappa.

– Jeg hadde jo lenge drømt om å få tak i flagget som Stena Saga seiler med. Det er jo selv symbolet på den hvite svane og alt hun har vært gjennom på alle sine overfarter, forteller Ståle.

Ryktene om Ståles høyeste ønske spredte seg fort fra kompisene og til de ansatte om bord.

– En dag vi var om bord kom cruise-verten bort til med et forslag. Hun ønsket seg en slik t-skjorte (Ståle peker på t-skjorten han har på seg) – så da gjorde vi tidenes beste byttehandel, smiler han bredt og viser frem et bilde av blokka han bor i. Bildet er tatt på 17 mai. Alle naboene flagger med norske flagg. Ståle flagger slik han synes det er mest naturlig.

vi-elsker-stena-3

Et Stena-tips fra Stena-entusiastene

– Samle poeng. Vi gjør nesten ingenting om bord uten å samle poeng for å si det sånn!  sier Haakon. Alle gutta er gull-medlemmer av Stena Line Extra og er flittige samlere.

– Det lønner seg på alle måter, så skaff deg et Extra- kort, sier Haakon og oppsummerer praten vår med en aldri så liten hyllest til drømmedama over alle drømmedamer: – Alt funker om bord på Stena Line. Det er rett og slett nydelig. Lugarene er fine. Maten er god. Og alle som jobber der er fine folk.
Ståle hiver seg på:
– Der er noe med lukten som møter meg i det jeg går om bord. Og så er det er noe med trappene. De er smale og fine, ikke brede slik de er på nyere skip.

Det hender faktisk at gutta tar en Stena-pause, men stort sett sjekker de inn med jevne mellomrom året rundt.
– Det var én uke i august, da vi hadde tre turer på en uke, men det hører til unntakene. Stort sett holder det med én eller to turer i måneden, sier Haakon.

For første gang under hele samtalen er gutta uenige. Ståle ser på kameraten:

– Hva mener du med at det holder meg et par turer i måneden? Jeg skulle gjerne reist oftere jeg …

Lyst til å treffe Ståle, Haakon og Per? Når de ikke er om bord, er det ganske aktive medlemmer av Stena Sagas venner på Facebook.

vi-elsker-stena-4